De regels van het vredesproces zijn gewijzigd

Sunday, December 10, 2017 |  Ryan Jones
'De Palestijnen moeten weten: de spelregels zijn veranderd. Het schip veranderde van richting. Ik raad hen aan om het geduld van Israël niet op de proef te stellen met hun terreurdreigingen' was de reactie van de Israëlische minister van Justitie Ayelet Shaked op het erkennen van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël door president Donald Trump.

Het vredesproces in het Midden-Oosten werkt al tientallen jaren volgens de formule van druk uitoefenen op Israël om concessies te doen, in de hoop dat de Palestijnen zich matigen. De gedachte was, dat als Israël voldoende zou aanbieden, de Palestijnen hun eigen verplichtingen zouden kunnen nakomen.
Op woensdag 6 december 2017 verklaarde Trump officieel dat die formule had gefaald.

De Palestijnse leider Machmoud Abbas had het niet helemaal verkeerd, toen hij verklaarde dat Trump's erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël het vredesproces had gedood.
Het vredesproces, zoals we het al 23 jaar kennen, is vorige week wel gestorven. Of, in ieder geval, de manier waarop het tot nu toe geïmplementeerd is, stierf.

De spelregels waren tot dit moment gericht op het uitoefenen van druk op Israël om aan de Arabische eisen te voldoen. Die regels hebben alleen maar geleid tot meer spanning, verdeeldheid en conflicten. De nieuwe regels, zoals Trump ze presenteerde, lijken gericht op het erkennen van de historische waarheid en het accepteren van de huidige realiteit, en erop aandringen dat de Arabieren hetzelfde doen als basis voor onderhandelingen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.