Persfotograaf aangevallen, meisje gewond door stenen

zondag 10 december 2017 |  Redactie Israel Today
Zaterdagavond hebben de Arabische protesten tegen de 'Verklaring van Jeruzalem' van de Amerikaanse president Donald Trump zich ook uitgebreid tot het door Israëlische Arabieren bewoonde Wadi Ara, in het noorden van Israël.

Op Autoweg 65 gooiden Arabieren stenen naar bussen en politieauto's en raakten 3 personen gewond.
Een fotograaf van de krant Yediot Achronot had een bijzonder riskante belevenis. Gil Nehushtan beschrijft in het huidige nummer van zijn krant hoe hij ontsnapte aan een moordpoging:
'Ik bereikte Wadi Ara om de demonstraties te documenteren en parkeerde mijn motorfiets naast een rij politieauto's bij een busstation aan Autoweg 65. Op een gegeven moment begonnen de demonstranten stenen naar ons te gooien. De politie probeerde de onruststokers van de straat te houden. Ik bleef in de buurt van de politieagenten, in ieder geval totdat besloten werd hen van die plaats terug te trekken.

Nadat de politie zich had teruggetrokken – waardoor de kruising niet meer beschermd werd - stond ik alleen tegenover tientallen vermomde mannen die stenen begonnen te gooien naar auto' s. Ik rende naar mijn motorfiets geparkeerd naast de politieauto. Maar toen de gemaskerden stenen naar ons gooiden en een politieauto werd geraakt, beval de commandant ons om het gebied te verlaten.

Vermomde Israëlische Arabieren gooien stenen op Autoweg 65 in Wadi Ara.

Ik had geen tijd om te denken. Ik stond alleen voor de vermomde mannen. Dus besloot ik de weg op te rennen en het dorp te verlaten. Terwijl ik wegliep, zag ik de gemaskerde mannen mijn motorfiets vernielen, toen werd het me duidelijk dat ik aan een moordpoging was ontsnapt. Vijftien minuten later stopte er een politieauto en ik vertelde de politieagenten wat er was gebeurd. Daarna werden er versterkingen aangevraagd en de politieagenten keerden terug naar het dorp. Ik hoop dat ze zich de volgende keer hun eed zullen herinneren om iedere burger van Israël in elke situatie te beschermen.'

De politie zou niet op de hoogte zijn geweest van het incident. De opsporing van de daders vond pas plaats nadat de fotograaf een klacht had ingediend.

Negenjarig meisje gewond door stenen
Ook zondag) werden weer een stenen naar voorbijrijdende auto's gegooid. In de buurt van Tekoa raakte een negen jaar oud meisje licht gewond door stenen die door Arabieren op Autoweg 356 tussen Efrat en Tekoa in Gush Etzion gooiden. Het meisje werd naar het Hadassah Ziekenhuis in Jeruzalem gebracht voor behandeling.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.