Groeten uit Israël: Weer linkse mars tegen de regering

Sunday, December 10, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Een prachtig weekeinde ligt achter ons, althans wat het weer betreft. Voor de rest ziet het eruit alsof de situatie nog meer gespannen raakt. Het weekeinde was alles behalve rustig, met onlusten bij de Damascuspoort in Jeruzalem en in talloze Palestijnse steden. Ook de Arabische Israëli's in het noorden van het land, in de Wadi Ara, deden vlijtig mee en wierpen zelfs stenen naar voorbijrijdende bussen. Een fotograaf van de krant Yediot Achronot werd door Arabische demonstranten aangevallen en zou aan een lynchpoging zijn ontkomen, zoals hij vandaag in de krant schrijft. In Sderot viel een raket vanuit de Gazastrook in de tuin van een kleuterschool; gelukkig was het shabbat. Zo mooi als het weekeinde bij ons thuis ook was, het was helaas een weekeinde van botsingen en geweld, en niemand weet op dit moment hoe het zich verder zal ontwikkelen. Alleen wat het weer betreft, weten we wat er op ons af komt, het wordt warmer.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Helder tot bewolkt, met een verdere temperatuurstijging. ’s Nachts koud. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,36 meter onder de zeespiegel.

En nu werpen we weer een blik op de voorpagina’s van de kranten:

De titelpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'De tweede achtereenvolgende week: Velen demonstreerden in Tel Aviv tegen de regering' kopt de krant Ma'ariv, die zich op zijn voorpagina concentreert op weer een grote demonstratie gisteravond tegen de corruptie en tegen de regering.. Ook gisteren protesteerden er op de Rothschild-Boulevard in Tel Aviv weer duizenden mensen met hun zogenaamde 'Mars van de schande' tegen de regering en de corruptie. De Likoed reageerde: 'In plaats van Jeruzalem tegen de hele wereld te beschermen, houdt links zich bezig met partijen.'

Vervolgens bericht de krant dan ook nog over de onlusten ten gevolge van de verklaring van Donald Trump. 'Na de verklaring van Trump: Dag van toorn in de gebieden, in Gaza en in Wadi Ara'.

De krant Yediot Achronot opent zijn voorpagina met het bericht van hun fotograaf die, zoals hij schrijft, aan een lynchpoging door protesterende Israëlische Arabieren is ontkomen, 'In het hart van het land, tegenover vermomde lieden die mij met stenen aanvielen'. De fotograaf vertelt hoe hij voor de Israëlische Arabieren op de vlucht ging om aan een lynchpoging te ontkomen. Zijn motorfiets liet hij daar achter, die werd door de woedende menigte vernield. Vanmorgen vroeg werd op de radio verteld dat de politie op zoek is naar de daders. Een onplezierige belevenis.

'Raket in tuin van kleuterschool' luidt een niet minder onaangename kop daarnaast. Voor het eerst sinds anderhalf jaar zijn er in het weekeinde in de stad Sderot twee raketten geëxplodeerd. Een derde kon worden afgeweerd. Gelukkig waren er geen gewonden. Enkele auto’s en ruiten werden beschadigd. Wat zou er zijn gebeurd als die raket op een schooldag in de tuin van de kleuterschool zou zijn gevallen? Rechtsonder dan nog een foto van de demonstratie in Tel Aviv tegen de regering.

Links daarnaast een treurig verhaal. Het gaat over kinderen met kanker, die hun laatste tijd in een hospice doorbrengen. In het artikel berichten drie moeders over het afscheid van hun zieke kinderen. Ook dat bestaat helaas. 'De laatste dagen was Tamar thuis, omarmd en omringd', aldus een moeder, de dochter van een heel bekende en geliefde Israëlische zanger.

De krant Israel Hayom legt de nadruk op de uitspraak van de Amerikaanse VN-afgevaardigde Nikki Haley. 'Haley: De VN heeft de vrede meer geschaad dan bevorderd', aldus de kop.
Dan volgende de berichten over de uitspattingen in het noorden in Wadi Ara en in de zogenaamde gebieden, evenals de raketten op Sderot.

Onderaan de pagina dan een kleine kop over de corruptieaffaire van de coalitievoorzitter David Bitan, u weet wel, 'Dossier Bitan: Problemen rond een kroongetuige'. Dat onderwerp wordt nu wat naar de achtergrond verdrongen door de gespannen situatie rond Jeruzalem.

Dan nog een bericht: 'Uitgaansverbod in de coalitie; premier: Ik eis mobilisatie'. Dat gaat over de op handen zijnde stemming over de zogenaamde Aanbevelingswet en wetten over de shabbat. Ook daar moet voor worden gezorgd. Over de demonstratie van gisteren tegen Netanyahu en de regering wordt hier natuurlijk geen woord vuilgemaakt. Dat is ook wel enigszins duidelijk: die krant geldt als de ‘krant van Netanyahu’, omdat hij door diens vriend Sheldon Adelson wordt uitgegeven.

Zo, beste lezers, dat was weer een blik op de voorpagina’s van de kranten van vandaag. Eén ding is zeker, het zal vandaag geen saaie dag worden, helaas. Ik zou veel liever en saaie dag willen hebben, waarop we ons alleen met het op handen zijnde Chanoekafeest bezig hoeven te houden. Maar helaas leven we in een andere realiteit. Ik wens u niettemin een prettige tweede adventszondag.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.