Groeten uit Israël: Vrees voor onlusten in Jeruzalem

Friday, December 08, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het is weer vrijdag, er loopt een bijzondere week ten einde, een week die wellicht in de geschiedenisboeken terecht zal komen. Hoewel de Amerikaanse president Trump eergisteren eigenlijk alleen datgene heeft gezegd wat we al een eeuwigheid wisten, is er hier bij ons een zekere euforie te bespeuren. Eindelijk heeft er iemand de waarheid gezegd, en nu is het eruit gekomen. Jeruzalem is onze hoofdstad.

De bouwplannen worden al uit de lades gehaald. Niet minder dan 14.000 nieuwe woningen moeten er in de hoofdstad worden gebouwd, want er is immers geen reden meer om de bouwplannen niet te realiseren. Desondanks is men er zich van bewust dat niet iedereen gelukkig is met de verklaring van Trump. In Jeruzalem is men op alles voorbereid, gisteren waren er al protesten bij de Damascuspoort. Vandaag houden de Arabieren een 'Dag van toorn', na de vrijdaggebeden kan het tot gewelddadigheden komen. Maar wat is er vandaag anders dan zoals het een week geleden was? Eigenlijk niets. Waarom een dag van toorn tegen ons, tegen Israël? Jeruzalem is altijd al onze hoofdstad geweest. Waarom richt de toorn zich nu tegen ons? Laten we hopen dat het verstand zal overwinnen, want wat hebben we aan een nieuwe Arabische opstand? Er zal niets veranderen. Het wordt tijd dat ook de andere kant zich opnieuw gaat bezinnen. Alleen dan kan er iets veranderen.

Vannacht was het heel koel. Ik zeg bewust niet 'koud', want u, beste lezers, zou dan waarschijnlijk alleen maar grinniken om die 7 graden die we vannacht hier in Modi’in hadden. Maar toch is het koud, althans voor ons. Vandaag en morgen zullen de temperaturen iets stijgen, het weekeinde zou zonnig worden. Dat nodigt uit tot uitstapjes.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Helder met een lichte temperatuurstijging, maar nog altijd te koel voor het jaargetijde. De komende nacht kan er vorst aan de grond optreden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 21 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,355 meter onder de zeespiegel.

De vrees voor onlusten in de Arabische gebieden is zoals verwacht het hoofdonderwerp op de voorpagina’s van vandaag. Want gisteren al waren er op veel plaatsen onlusten en botsingen met de Israëlische veiligheidsdiensten.

De voorpagina’s van vanochtend. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Paraat voor woede', schrijft Ma'ariv, 'Jeruzalem-test', zegt Yediot Achronot.
Alleen de kopregel van de krant Israel Hayom is iets anders:'Na de toespraak: Contact met andere Staten voor de erkenning van Jeruzalem'. Graag zouden we hier zien dat andere landen de Verenigde Staten zullen volgen en Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkennen.

Ik hoop dat we niet alleen een zonnig, maar ook een rustig en vreedzaam weekeinde voor ons hebben. Helaas ben ik er niet zo zeker van of deze wens vervuld zal worden. U, beste lezers, wens ik een prachtig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.