Reacties op Trumps Verklaring over Jeruzalem

Thursday, December 07, 2017 |  Redactie Israel Today
Na het historische besluit van president Trump om Jeruzalem te erkennen als de hoofdstad van Israël en de Amerikaanse ambassade daarheen te verhuizen, bleken de reacties wereldwijd precies zoals men kon verwachten.

Afbeelding: Mensen in een café kijken naar Trump's toespraak op de TV (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

De Palestijnse leider Machmud Abbas zei dat deze stap van de VS zou leiden tot 'oorlogen zonder einde'. Hij benadrukte ook dat deze 'erbarmelijke en onaanvaardbare' maatregelen het vredesproces opzettelijk zouden ondermijnen. De Palestijnen zullen nu met andere Arabische leiders bespreken hoe zij op deze Amerikaanse stap reageren.
Hamas in de Gazastrook wachtte niet op besluiten van anderen en kondigde het begin van een nieuwe intifada aan.

Scholen in de Palestijnse gebieden zoals deze in Nablus werden gesloten uit protest (Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90).

Op internationaal niveau hebben veel politici zich ook uitgesproken tegen de erkenning en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zei: 'Deze unilaterale maatregelen van Trump ondermijnen het vooruitzicht op vrede tussen Israëli's en Palestijnen. Het probleem van Jeruzalem moet via onderhandelingen tussen beide partijen worden opgelost.'

Vanuit de EU werd eveneens gezegd, dat beide partijen na onderhandelingen over de toekomst van Jeruzalem moeten beslissen, terwijl een woordvoerder van de Britse premier Theresa May zei dat de stap van Trump niet bevorderlijk is voor de vrede in de regio.

Bondskanselier Merkel vond duidelijke woorden tegen het besluit van de VS toen zij zei:'De Duitse regering steunt dit standpunt niet, omdat de status van Jeruzalem moet worden bepaald in het kader van een tweestaten­oplossing.'

Andere staatshoofden en ook de paus hebben hun verontwaardiging en bezorgdheid geuit over de erkenning van de Israëlische hoofdstad, terwijl er geen positieve reacties uit welk land dan ook bekend zijn. In mei echter heeft het parlement van de Tsjechische Republiek Jeruzalem, althans het westen van de stad, erkend als hoofdstad van Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.