Geen tentoonstelling Dode Zeerollen in Duitsland

Thursday, December 07, 2017 |  Redactie Israel Today
Een geplande tentoonstelling van de Dode Zee-rollen in 2019 is geannuleerd nadat de Duitse regering weigerde de teruggave van de voorwerpen te garanderen. De Palestijnen zouden immers in het buitenland aanspraak kunnen maken op de rollen. Met andere woorden, hedendaags Duitsland (en waarschijnlijk veel andere naties) weet niet zeker of het de rollen beschouwt als Joods eigendom.

Jürgen Schefzyk, directeur van het Bijbelmuseum van Frankfurt, vertelde aan de Jeruzalem Post dat het museum niet in staat was om een door Israël vereist document te ondertekenen, dat Duitsland ‘immuniteit tegen inbeslagneming’ zou garanderen. Boris Rhein, de minister van Cultuur van de Duitse deelstaat Hessen, legde het uit: het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken en de federale commissaris voor cultuur van Duitsland zijn onzeker over de Israëlische claim op de rollen.

De eerste rollen werden in het Qumran-gebied gevonden. Dat was in 1947, tegen het einde van het Britse mandaat. Na Israëls Onafhankelijkheidsoorlog stond het Qumran-gebied onder Jordaanse bezetting, die in 1967 eindigde. De eerste rollen werden gevonden door de Bedoeïense herder Muhamad a-Dib; zij werden snel verkocht aan Israël door bemiddeling van archeoloog Eliezer Sukenik. Bedoeïense premiejagers vonden in 1952 meer rollen, waaronder een grote troef met 15.000 perkamenten die vijfhonderd verschillende boeken vertegenwoordigen. In 1954 kocht archeoloog Yigael Yadin, zoon van Sukenik, nog vier rollen voor Israël. In het begin van de jaren zestig werden meer rollen gevonden in het onbetwistbaar Israëlische gebied ten zuiden van Ein Gedi. De meeste rollen zijn geschreven in het Hebreeuws, andere in het Grieks.
Een groot deel van de rollen vonden hun weg naar het Rockefeller Museum, dat tegenwoordig deel uitmaakt van het Israël Museum.

Arabische aanspraken op het eigendom van de rollen zijn niet nieuw. Toen de rollen in 2010 in Toronto werden tentoongesteld, eiste Jordanië dat Canada de oude voorwerpen in beslag zou nemen. Kort daarop voegden de Palestijnen zich bij Jordanië met de eis de rollen in bezit te nemen, maar het heeft niets opgeleverd.
In 2013 werden de Dode Zee-rollen in Assen tentoongesteld, maar pas nádat Nederland het vereiste ‘immuniteit tegen inbeslagneming’-document had getekend.
Oostenrijk heeft ook een dergelijk document moeten ondertekenen voordat Israël ermee instemde om de rollen daar te tonen, hoewel de tentoonstelling uiteindelijk werd geannuleerd, .

Adjunct-burgemeester van Frankfurt, Uwe Becker, zelf een aanhanger van de Joodse Staat, reageerde op de Duitse houding ten aanzien van deze kwestie. Hij vertelde de Jeruzalem Post dat de Duitse onwil om te erkennen dat de rollen Israëls eigendom zijn, ‘de coördinaten van de Duits-Israëlische betrekkingen drastisch zou veranderen’.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.