Groeten uit Israël: Feestdag na toespraak van Trump

Thursday, December 07, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het was al vrij koud toen ik vanochtend in de auto stapte. Zelfs bij ons in Modi’in waren de temperaturen vannacht tot 8 graden gedaald. Maar in Jeruzalem was het nog iets kouder, net 5 graden. De regen schijnt nu voorlopig weer afscheid te hebben genomen, buiten schijnt de zon weer. Op de berg Hermon ligt de eerste sneeuw van de winter. Het weekeinde zou het heel lekker worden, wellicht nog iets aan de koele kant, maar slechts gedeeltelijk bewolkt, zodat we ook van de zon kunnen genieten.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Deels bewolkt, met kans op lichte regenbuien in de ochtend. De temperaturen worden nog iets lager, het is voor het jaargetijde te koud. De komende nacht kan het in de dalen in het noorden gaan vriezen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 15 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 18 graden, aan de Dode Zee 20 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,355 meter onder de zeespiegel.

Op de Hermon ligt de eerste sneeuw van deze winter. Hopelijk komt er gauw meer.

Onderweg naar Jeruzalem hoorde je op de radio over nog maar één onderwerp spreken: Jeruzalem. Vanmorgen vroeg werden we in een heel andere sfeer wakker, hoewel er eigenlijk helemaal niets was veranderd. De Amerikaans president Trump zei gisteren immers alleen datgene wat al lang bekend is. Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Plotseling staat de wereld op zijn kop. Frankrijk en Duitsland zijn verontwaardigd, waar haalt Trump het lef vandaan om de waarheid te spreken. Werd bondskanselier Merkel bij haar bezoek soms niet in Jeruzalem ontvangen? Heeft ze niet in de Knesset gesproken, het parlement van de staat Israël, dat vanzelfsprekend in de hoofdstad van het land staat? Trump zei gisteren dat elke soevereine staat over zijn eigen hoofdstad kan beslissen. Maar Merkel en ook de Franse president Macron schijnen daar anders over te denken, althans wanneer het over ons gaat. Wij mogen dat niet; hoe durven we Jeruzalem onze hoofdstad te noemen? Hoe komen de Duitsers er eigenlijk bij dat Berlijn hun hoofdstad is? En waarom Parijs? Zo, einde cynisme. Natuurlijk is dank aan Trump terecht, dat hij uitspreekt wat allang eerder gezegd had moeten worden. Bij de ingang naar Jeruzalem is vanochtend de Amerikaanse vlag gehesen. En nu wachten we de reacties af. Zal het rustig blijven?

De kranten zien er vandaag feestelijk uit, men bedankt de Amerikaanse president. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Verklaring van Trump' luidt de kop van Ma'ariv, in navolging van de Balfour-verklaring. Onderaan de pagina foto’s van Joden en Arabieren die naar de tv-uitzending van de toespraak kijken. Dat herinnert een beetje aan de foto van de burgers van Tel Aviv, die 70 jaar geleden voor de radio zaten te luisteren naar de uitzending van de historische stemming in de Verenigde Naties over de oprichting van een Joodse staat. De dag van gisteren zou door Netanyahu als een 'historische dag' zijn betiteld.

'Het wordt tijd om te erkennen: Jeruzalem is de hoofdstad van Israël' citeertYediot Achronot president Trump, boven de Amerikaanse en de Israëlische vlag, die gisteravond op de muur van de Oude Stad in Jeruzalem werd geprojecteerd.. Dan wordt nog in twee korte zinnen vermeld dat de toespraak in Israël werd verwelkomd en dat de Palestijnen zich ergeren en dreigen de regio te laten branden.

'Bedankt, meneer de president! JerUSAlem hoofdstad van Israël', aldus de kop van Israel Hayom met een grappige letterspeling op de ‘USA’ binnenin het woord Jerusalem. Daarbij wordt de rede van Trump als historisch beschouwd en de twee belangrijkste punten worden genoemd: 'Jeruzalem is de hoofdstad van Israël, en wij zullen ons voorbereiden op de verhuizing van de ambassade.'

Ik moet toegeven dat ik toch iets van een feestdagstemming ervaar. Ook al is Jeruzalem altijd al onze hoofdstad, de toespraak van Trump is van grote betekenis. Nu nog hopen dat andere landen zullen volgen. De Tsjechische Republiek maakte al een begin toen ze verklaarde West-Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Dat is tenminste een begin. We zullen wel zien hoe de andere Europeanen zich zullen gedragen.

En nu wens ik u een prachtige en goede donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem, de eeuwige hoofdstad van Israël!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.