Erkenning VS van Jeruzalem als hoofdstad verwacht

Wednesday, December 06, 2017 |  Redactie Israel Today, WIN
De woordvoerders van het Witte Huis zeiden dat president Trump in zijn toespraak van deze woensdag de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël bekend zal maken. De Amerikaanse ambassade zal ook worden verplaatst naar Jeruzalem, maar op een later tijdstip.

Hierop wijst het feit, dat president Trump heeft nagelaten de verplaatsing van de ambassade op 1 december met een half jaar uit te stellen, zoals dit sinds 1995 pleegt te gebeuren.
Tegelijkertijd waarschuwde de Amerikaanse woordvoerder voor te hoge verwachtingen, omdat het jaren zal duren voordat de ambassade daadwerkelijk in Jeruzalem zal staan: 'Het zal lang duren voordat er een geschikte plaats voor de ambassade is gevonden, om deze voor te bereiden en daar een gebouw te bouwen,' aldus de verklaring.

De president probeert verder een vredesoplossing voor Israëli's en Palestijnen te vinden, en de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade zou geen hindernis voor vrede vormen. Jeruzalem is al zeventig jaar de hoofdstad van Israël en deze realiteit kan niet langer worden genegeerd, aldus het Witte Huis.

Van Israëlische kant wordt deze boodschap natuurlijk met grote vreugde ontvangen, maar tegelijkertijd verwacht men nu geweldsuitbarstingen van de Palestijnen, waar sprake is van 'drie dagen van woede'. Politie en veiligheidsdiensten, en ook de Amerikaanse ambassades in het Midden-Oosten, zijn extra waakzaam.
Moslim-geestelijken hebben vooraf gewaarschuwd voor dergelijke uitbarstingen van geweld. Sjeik Achmed el-Tayeb, een belangrijke soennitische imam uit Egypte, zei dat de 'poorten van de hel' zullen opengaan wanneer de VS Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkennen en de ambassade daarheen verplaatsen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Dry Bones

Zeven maanden geleden, op 6 april, werd Rusland het eerste land op de wereld dat Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkende.

Maar waarom fluisteren we?

We willen niet dat de Palestijnen er achter komen!

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.