Getuigen van de laatste strijd om Jeruzalem

Wednesday, December 06, 2017 |  Nettanell Doron
Het Israëlische Oudheidkundig Instituut (IAA) heeft archeologische vondsten gedaan uit de periode vlak voor de verwoesting van de Tweede Tempel. Pijlpunten en stenen kogels wijzen op de laatste strijd tussen de Romeinse troepen en Joodse rebellen. De vondsten sluiten naadloos aan bij de strijd die beschreven is door geschiedschrijver Flavius Josephus.

Afbeelding: Archeoloog Nahshon Szanton houdt een stukje Jeruzalemse geschiedenis in zijn nanden. (Foto: Shay Halevy/IAA)

De archeologen van het IAA onthulden de vondsten tijdens de vijftigste verjaardag van het verenigde Jeruzalem. De stille getuigen van de strijd om Jeruzalem, die eindigde in de verwoesting van de tempel, worden tentoongesteld in het Nationale Jeruzalem Muur park. De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met de Natuur- en Parkautoriteiten. Er zijn pijlpunten en stenen kogels gevonden op de hoofdstraat, die omhoog liep van de stadstoren en het water van Siloam naar de Tempel.

De opgraving heeft meerdere jaren in beslag genomen en is gefinancierd door de Davidsstad Maatschappij. De strijd is ook beschreven door de geschiedschrijver Flavius Josephus: ‘Op de volgende dag, toen de Romeinen de opstandelingen de stad uitgegooid hadden staken ze alles in brand tot beneden bij de vijver van Siloam’ (Josephus, Oorlogen, Boek 6, 363).

Het Oudheidkundig Instituut is jaren bezig geweest met de opgraving van de terrassenstraat. Het onderzoek werd geleid door archeologen Nahshon Szanton en Moran Hagbi. Ze zeggen dat de beschrijving van Flavius Josephus van de strijd in de benedenstad nu voor het eerst onderbouwd is door tastbare bewijzen. ‘Er zijn stenen kogels gevonden, die tijdens de belegering door de Romeinen met katapulten op de stad werden afgeschoten en pijlpunten, die door Joodse rebellen op de legioenen werden afgeschoten. Alles wat we vonden paste precies in het verslag van Josephus’, aldus Szanton.

Dit artikel stond in zijn geheel in het juli-augustusnummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.