Groeten uit Israël: Alle ogen zijn gericht op Trump

Wednesday, December 06, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Gisteravond hing dat lekkere regengeurtje al in de lucht. Vanochtend vroeg onderweg naar Jeruzalem gingen de hemelpoorten eindelijk open, het goot in stromen. Ook nu regent het. De regen zou tot morgen aanhouden, en het zou nog iets kouder worden. Vannacht daalden de temperaturen hier in Jeruzalem tot 8 graden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Zo nu en dan een regenbui van het noorden tot aan de Negev, met stevige wind. Gevaar voor overstromingen in de Woestijn van Judea. Op de berg Hermon zal het gaan sneeuwen. De temperaturen dalen drastisch, het zal voor het jaargetijde te koud worden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, aan de Dode Zee 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,355 meter onder de zeespiegel.

Een blik vanaf het balkon van onze redactie. Hebben de gebeden om regen geholpen? Jeruzalem vanochtend vroeg (foto: Dov Eilon)

De stad Jeruzalem is vandaag hét onderwerp van de dag. Niet alleen hier, maar vermoedelijk op de hele wereld, spreekt iedereen over jeruzalem. Vanavond zal de Amerikaanse president een historische verklaring uitspreken. De Verenigde Staten van Amerika erkennen Jeruzalem als de eeuwige hoofdstad van de Staat Israël! Ook de ambassade zal naar Jeruzalem worden verplaatst, maar op een later tijdstip. Ik geef toe dat er vandaag een zekere spanning in de lucht hangt. Om 20 uur plaatselijke tijd zal het gebeuren. Hoe zal men daarop reageren?

En dan nu onze dagelijkse blik op de kranten.

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Jeruzalem wordt erkend als de hoofdstad van Israël; de verplaatsing van de ambassade wordt uitgesteld.', luidt de kop van Ma'ariv In de zogenaamde 'gebieden' werden door de Arabieren gesproken over 'drie dagen van toorn'. De Palestijnse leider Machmoud Abbas zei dat deze verklaring tot een nieuwe intifada zou kunnen leiden.

Dan staan er onderaan de pagina nog twee berichten. 'Gewelddadige strijd in de Knesset'. In een commissie van de Knesset beraadde men zich gisteren de verhoging van de maandelijkse steun voor de gehandicapten; u herinnert zich vast nog de protesten van de gehandicapten op de straten. De zitting gisteren was heel emotioneel geladen. Het kwam tot hand­tastelijk­heden bij de poging om een vertegen­woordiger van de gehandicapten uit de zaal te verwijderen. Geen mooi gezicht.

De tweede kop gaat over de coalitievoorzitter David Bitan. 'Bitan eist: Geef me het recht om interviews te geven'. De rechter heeft hem verboden met de pers te spreken. Vandaag zal hij opnieuw worden verhoord.

'Trump in staat van paraatheid' luidt de grote kop van Yediot Achronot. Daarboven, op een rode achtergrond: 'De president van de USA zal vannacht officieel verklaren: “Jeruzalem is de hoofdstad van Israël”'. Verder bericht de krant onder meer dat Duitsland en Frankrijk zeer geïrriteerd zijn en dat Turkije met het verbreken van de relaties met Israël dreigt. Ik vraag me af waarom eigenlijk? Wat kunnen wij daaraan doen?

'Maak kennis met onze tankchauffeuses', schrijft de krant bij een leuke foto van de eerste 13 tankchauffeuses. De 13 jongedames zijn de eerste vrouwelijke militairen in de geschiedenis van het Israëlische leger, die in een tank zullen werken.

Onderaan rechts staan nog twee berichten, waarvan er één niet al te verheugend is: 'Men bouwt voor discriminatie'. Hier gaat het over een woningbouwproject in Bnei Brak. Terwijl Ashkenazische Joden zonder problemen woningen kunnen kopen, wordt tegen Sefardische Joden gezegd dat er geen woningen meer zijn. Een groot probleem.

En dan nog iets leuks: 'Amazon blauw-wit'. Hier wordt geschreven over 'de Israëlische hersenen' achter de ontwikkeling van een revolutionair slot, dat een bode de mogelijkheid biedt om het huis te betreden ook wanneer de bewoners niet thuis zijn. Het gaat om een digitaal slot dat met behulp van een app bestuurd kan worden. Ikzelf ben in die dingen nog wat ouderwets, want alles wat via internet aangestuurd kan worden, kan wellicht ook door een hacker worden bestuurd. Ik zou me niet meer veilig voelen.

'De ogen zijn gericht op Jeruzalem', luidt de kop van de krant Israel Hayom. Daarboven, op een blauwe achtergrond: 'Voor een historische stap: Trump informeert de leiders in de regio – de ambassade wordt naar Jeruzalem verplaatst. Palestijnen in de diplomatieke strijd, om het te verhinderen. Er wordt voor onlusten gevreesd'.

Rechtsonder ook hier de foto van de 13 tankchauffeuses. 'Tankstrijdsters, de eerste serie', aldus vrij vertaald de koptekst.
'Rechercheuse ontslagen die opriep tot demonstratie tegen premier; schending van de geloof­waardig­heid', bericht de krant tot slot over de vrouwelijke politieofficier, die had opgeroepen tot een demonstratie tegen Netanyahu. Zij werd nu uit haar functie ontheven.

Dat was weer onze blik op de voorpagina's van de kranten van vandaag. Het zal een spannende dag worden, met hoge verwachtingen vanavond. Laten we hopen dat het een vreedzame dag zal blijven. Ik wens u, beste lezers, een prettige dag. Hier bij ons in de stad heeft men al wat Chanoekka-kandelaars opgebouwd, want binnenkort is het weer zover. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.