Opperrabbijn roept op tot gebed tegen de droge winter

Tuesday, December 05, 2017 |  Redactie Israel Today
We beleven tot nu toe een droge winter, het is nu al begin december en de neerslag die tot nu toe is geregistreerd was niet voldoende. Als gevolg hiervan heeft de Staat het jaar ook geclassificeerd als een jaar van droogte.

Afbeelding: Opperrabbijn David Lau (foto: Gershon Elinson/Flash90)

Daarom roept de opperrabbijn van Israël, Rabbi David Lau, nu het volk op meer naastenliefde te betonen, elkaar op een vriendelijkere manier te behandelen en ook een speciaal gebed voor de regen te bidden. Aangezien er Joden van over de hele wereld in het land zijn met verschillende rituelen, legde hij ook uit hoe de verschillende groepen dit gebed moesten reciteren.

In zijn brief schrijft de opperrabbijn:'De nieuwe maan van de [Hebreeuwse] maand Kislev is voorbij en het land Israël is nog niet gezegend met regen. Voeg alstublieft dit gebed, dat gewoonlijk wordt gezegd wanneer de regen al gestopt is, toe aan de dagelijkse gebeden.'

Hij legt verder uit:'In de tijd van Rabbi Tanhuma werd in het land Israël een vasten uitgeroepen omdat er geen neerslag viel. Hij kwam in de vergadering van de gemeente of de synagoge binnen en zei tegen hen:'Mijn kinderen, wees goedgunstig tegenover elkaar en dan zal de Almachtige u ook genadig zijn. (Bereshit Rabbah hoofdstuk 33)'.

Volgens Rabbi Lau moeten de Sefardische Joden het gebed 'El Chai Yiftach' op shabbat bidden tijdens de opening van het Torahkast en, indien mogelijk, tijdens de diensten op maandag en donderdag wanneer de Torahrollen worden gelezen. De Ashkenazische Joden zeggen in het Achttiengebed de toevoeging "Antwoord ons, Schepper van de wereld" en bidden de Psalm 130 'Uit de diepten roep ik tot u' aan het einde van het gebed.

Dit is een vrije vertaling van het speciale gebed tegen droogte en regen in het land Israël:

Antwoord ons, Schepper van de wereld, in uw genade, die het volk Israël heeft gekozen om zijn grootheid en glorie te verkondigen. U die gebeden verhoort, geef dauw en regen tot zegen op de aarde, en verzadig de hele wereld uit uw goedheid, en vul onze handen met uw zegen en met de rijkdom uit uw hand.
Bescherm en red dit jaar tegen alle slechte dingen, en alle corruptie en rampen. Geef haar hoop en vrede. Ontferm u over ons en de oogst en de vruchten van het land, en geef zegen door goede regen. Zegen en leven en verzadiging en vrede, zoals in de goede jaren.
En houden pestilentie, zwaard en honger weg van ons, maar ook kwaadaardige dieren, gevangenschap en plundering, en de kwade neiging, kwaad en ernstige ziekten, slechte en ernstige gebeurtenissen. En geef ons goede besluiten voor u, en moge uw barmhartigheid getoond worden, en behandel uw zonen met barmhartigheid, en aanvaard ons gebed met goede wil en genade.

Ondertussen zijn er nieuwe regenbuien aangekondigd voor morgen. Zullen de gebeden worden beantwoord en krijgt Israël eindelijk genoeg regen?

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.