Groeten uit Israël: Likoed bezorgd over corruptie Bitan

Tuesday, December 05, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Toen ik vanochtend vroeg naar de auto liep, was het al duidelijk koeler dan gisteren. Hier in Jeruzalem schijnt nu nog de zon, maar dat zou tegen de middag veranderen. En tegen de avond kunnen er dan een paar regendruppels vallen als voorboden van wat ons morgen te wachten staat, de terugkeer van de 'winter'.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Deels helder, deels bewolkt, met een duidelijk daling van de temperaturen, vooral aan de kust en in het binnenland (Shefela-vlakte). ’s Avonds worden enkele regenbuien verwacht, die zich de komende nacht zullen uitbreiden tot aan de Negev. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,355 meter onder de zeespiegel.
Het Meer van Galilea is er helaas nog steeds heel slecht aan toe. Het waterpeil is nog steeds erg laag. We hebben regen nodig, veel regen.

Ook vandaag houden de kranten zich bezig met de corruptieaffaire rond de coalitievoorzitter David Bitan. Het is erg onrustig in de Likoedpartij. In de media werd zelfs bericht over een poging van enkele Likoedleden om hun voorzitter Netanyahu ten val te brengen. Hier volgt onze blik op de voorpagina’s van de kranten van vandaag:

De titelpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Vrees in Likoed: De onderzoeken tegen Bitan zullen de partij zware schade berokkenen' bericht de krant Ma'ariv op de bovenste helft van zijn voorpagina over de onaangename situatie van de Likoedpartij: Men is in de partij bezorgd om het imago. Bitan zelf liet gisteren weten dat hij niet van plan is om af te treden. De politie zou spoedig een kroongetuige hebben. meldt de krant. Het wordt spannend.

Dan zijn er nog twee berichten onderop de pagina. 'Zou hij in de gevangenis sterven?' Dat vraagt de krant zich af over een tot levenslang veroordeelde gevangene die kanker heeft en ondanks het advies van de artsen niet uit de gevangenis zal worden ontslagen. Hij zou niet lang meer te leven hebben.

Een ander bericht is heel interessant voor Israëls automobilisten: 'Iedere auto: taxi'. Het Ministerie van Verkeer staat iedere automobilist toe om tot vier passagiers tegen betaling mee te nemen. Wel moeten de medereizigers zich dan vóór het begin van de rit hebben aangemeld. Hoe dat dan precies moet werken, zal het Ministerie over een paar weken bekendmaken. Een heel interessant bericht. Afgelopen week werd het bedrijf 'Uber' verboden ritten in privéauto’s te bemiddelen. Maar georganiseerde ritten van meerdere personen in één auto zijn goed voor het verkeer en goed voor de lucht. Nu is het eerst afwachten.
Weliswaar bestaan er nu ook al zogenaamde carpools. Velen organiseren gezamenlijke ritten naar de werkplek met behulp van een WhatsApp-groep. Ook de apps van Waze en Moovit bieden zoiets al langer. Daarom werd het tijd dat de regering zich daarmee bezig gaat houden.

'Vannacht: IDF heeft weer aangevallen in Syrië' schrijft de krant Yediot Achronot bovenaan zijn voorpagina over een nieuwe Israëlische aanval in Syrië.

Dan gaat het, zoals verwacht, over Likoed en Netanyahu. Deze krant staat immers bekend als een 'goed vriend' van hem. Alle gekheid op een stokje. de kop luidt: 'De stille opstand in Likoed'. Vijf hooggeplaatste partijleden zouden overlegd hebben over de mogelijkheid om Netanyahu uit zijn ambt te ontzetten. Theoretisch dan. Veel is daar niet aan toe te voegen.

'Voor de opsporingsambtenaren: De vrouw van Bitan'. Gisteren werd bekend gemaakt dat ook de vrouw van David Bitan verhoord zou worden. Zij zou moeten verklaren hoe de hoge geldbedragen op haar bankrekening terecht zijn gekomen. Daarna wordt zij thuis onder huisarrest gesteld. Het originele daarbij is dat ze niet met haar man mag spreken, hoe zou dat gaan?

Onderaan de pagina dan een bericht over de steden met het grootste percentage dienstplichtige militairen. Tot nog toe stond de stad Modi’in-Macabim-Re'oet altijd op de eerste plaats. Maar nu is het Givat Shmoe'el, dat Modi’in naar de tweede plaats heeft verdrongen. 'De top van de rekruten', luidt de kop vrij vertaald. Giva is het Hebreeuwse woord voor heuvel, en zo luidde de kop naar aanleiding van de stad Givat Shmuel 'Givat HaMigaiisim', de heuvel, top of spits van de rekruteringen. Ik hoop dat ik het nu duidelijk heb uitgelegd. De aantallen in het leger dienende dienstplichtigen zijn indrukwekkend. In beide steden ligt het bij 89,4%. Givat Shmuel heeft Modi’in ingehaald, omdat ze meer strijders (56,1% tegenover 56%) en officieren (16% tegenover 13,4%) hebben.

'Bitan in de Knesset: Ik treed niet af. Hij staat onder verdenking omkoopgeld van de familie Jerushi gekregen te hebben' , opent de krantIsrael Hayon eveneens met een bericht over David Bitan. Bij die familie gaat het om een gangsterfamilie. Voor het geld dat hij aan Bitan gegeven zou hebben, zodat deze zijn schulden kon aflossen, zou hij toestemming hebben gekregen om op een terrein bij Rishon LeZion zand te winnen. Dat klinkt niet goed.

Vrees: De gevangenissen zullen geen nieuwe gedetineerden opnemen' bericht de krant in een exclusief artikel over het ruimtetekort in Israëlische gevangenissen. Al in maart zal men minder nieuwe arrestanten kunnen opnemen, en einde 2018 helemaal niemand meer, meldt de krant. Men waarschuwt ervoor dat veroordeelde delinquenten op een wachtlijst gezet zullen moeten worden. Dat klinkt echt absurd.

Onderaan de pagina staan dan nog twee koppen. Schandalig: Officier van de onderzoeksgroep naar de affaires van Netanyahu riep op tot een demonstratie tegen hem.'. Een rechercheur in de zaak Netanyahu zou in een WhatsApp-groep hebben opgeroepen om naar de demonstratie tegen Netanyahu te gaan. Nu moet ze zich verantwoorden voor een commissie van de politie.

Helemaal onderaan rechts staat dan het bericht over een nieuwe Israëlische aanval in Syrië. Dat bericht zou uit Syrië zijn gekomen. 'Na middernacht: Syrische berichten over een Israëlische aanval bij Damascus', luidt de kop. Israël zelf zwijgt als altijd. Maar de laatste tijd zijn er verscheidene aanvallen in Syrië geweest, vooral tegen Iraanse steunpunten. Israël had verschillende malen verklaard, geen Iraanse aanwezigheid in Syrië te tolereren. Benieuwd hoe dat verder gaat.

Zo, beste lezers, dat was onze dagelijkse blik op de voorpagina’s van de kranten, om u een overzicht te geven met welke onderwerpen we ons hier bezighouden.

Hier op de redactie zijn we alweer hard bezig met de opmaak van het januarinummer van ons blad, zodat dit nog vóór Kerst in de brievenbussen van onze lezers te vinden zal zijn. Ik wens u een prettige en rustige maandag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.