Twee bedoeïenen gepakt voor moord op soldaat in Arad

Monday, December 04, 2017 |  Redactie Israel Today
De Israëlische veiligheidsdienst (Shin Bet) maakte vandaag bekend dat vrijdagavond twee bedoeïenen zijn gearresteerd die ervan worden verdacht dat ze de 19-jarige soldaat Ron Itzhak Kokia hebben vermoord en zijn wapen gestolen.

De arrestatie vond slechts 24 uur na het misdrijf plaats. Volgens de resultaten van het verhoor hadden de twee bedoeïenen uit de Negev de misdaad zeer zorgvuldig gepland. De plaats, een duister busstation waar veel soldaten van een nabijgelegen basis altijd wachten, is bewust gekozen. Die avond was de soldaat echter alleen. Een van de verdachten bekende. Hij leidde de veiligheidstroepen naar het gestolen geweer van de soldaat.

Gisteren zijn de verdachten naar de plaats van het misdrijf gebracht, waar ze de moord hebben nagespeeld. Hiervoor was de wijde omgeving afgesloten. De identiteit van de daders mag nog niet openbaar worden gemaakt, ze zijn nog niet eerder veroordeeld.

Een familielid van de verdachten zei dat hij moeilijk kon geloven dat zij het misdrijf had begaan. 'Ik geloof niet in de versie van de politie, misschien oefenden ze druk uit om de bekentenis te krijgen,' zei hij. 'Wij veroordelen de moord op de soldaat. Er is niemand in onze familie die Joden of Arabieren wil schaden.'

De burgemeester van Arad, Nissan Ben Chemo, toonde zich bezorgd: 'Onze grootste zorg was dat de daders bedoeïenen uit de omgeving zouden zijn. Als dit juist zou blijken, dan zou dat erg slecht zijn voor de toch al fragiele onderlinge verhoudingen. Ik hoop van harte dat deze daad geen verdere gevolgen zal hebben. Hier in Arad bestaat een co-existentie met de bedoeïenen uit de omgeving, die Arad gebruiken als hun centrum voor zaken en werk. De aanwezigheid van bedoeïen in de stad kan door deze daad gemengde gevoelens oproepen. Die voorbeeldige co-existentie kan kapot worden gemaakt. Ik hoop dat we deze waanzin goed doorstaan.'

De familie van de vermoorde soldaat Ron Itzhak Kokia, gisteren bij zijn begrafenis. Honderden waren gekomen om afscheid te nemen (foto: Mirjam Alster/Flash90).

De vader van het slachtoffer, Boaz Kokia, zei na de arrestatie van de twee verdachten: 'Ik ben tevreden dat de veiligheidstroepen erin zijn geslaagd de moordenaar van mijn zoon te pakken. Ik ben ook blij dat het wapen is gevonden en dat daardoor wellicht een nieuwe tragedie voor de burgers van Israël kon worden voorkomen.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.