Groeten uit Israël: Corruptie-affaire schokt de Knesset

Monday, December 04, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag hebben we nog één keer zo’n prachtige zomerdag. Ja, ik weet dat het al december is, maar vandaag krijg je hier bij ons al lentegevoelens, vooral in Modi’in, waar vandaag een volle 28 graden wordt verwacht, waanzinnig. Maar geen zorgen, vanaf morgen zullen de temperaturen weer drastisch dalen, en woensdag meldt de winter zich met regen in het hele land en met overstromingen en sneeuw op de Hermonberg. Daarom moeten we er vandaag van genieten.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Helder en bovengemiddeld warm en droog. Harde oostenwind in de bergen in het noorden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het meer van Galilea is dit weekeinde weer een centimeter verder gedaald en staat nu op 214,355 meter onder de zeespiegel.

Als we vandaag naar de voorpagina’s van de kranten kijken, zien we dat het ook politiek heet stormachtig zal worden. Op alle drie de kranten is vandaag de foto van de coalitievoorzitter David Bitan te zien. Hij is in een nieuwe corruptieaffaire verwikkeld, uit de tijd dat hij locoburgemeester van Rishon LeZion was. Het is hier nooit saai. Hier zijn de voorpagina’s van vandaag:

De titelpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Bitan wordt verdacht van aannemen van miljoenen aan omkoopgelden' opent de krant Ma'ariv, met een kloeke foto van David Bitan. Een zeer onaangename kop. En dat net nu, terwijl hij elke dag in de media verschijnt. Hij is een heel dominante persoonlijkheid geworden, hij heeft zelfs al een imitatie in Israëls populaire satireprogramma Eretz Nehederet (Prachtig land) gekregen. Dat is hier bijna zoiets als een onderscheiding. Zoiets als 'Wanneer je in dat programma komt, dan ben je iets waard.' Zonder gekheid.
Bitan wordt ervan verdacht dat hij in zijn tijd als locoburgemeester van Rishon LeZion van bouwbedrijven en zakenlui omkoopgelden heeft aangenomen. Daarvoor kregen zij dan voorrang bij aanbestedingen. Het gebeurt helaas steeds weer dat burgemeesters en andere leden van het stadsbestuur 'zwak' worden en voor wat contanten hier en daar een oogje toeknijpen. De burgemeester van Rishon LeZion is overigens gearresteerd. Er zijn al zoveel burgemeesters gearresteerd, dat ik de tel kwijt ben. Dat is niet goed.

'Netanyahu krabbelt terug, stemming over Aanbevelingswet gaat niet door' luidt een andere kop. Na de grote demonstratie van afgelopen weekeinde was duidelijk dat Netanyahu moet reageren. De stemming werd voorlopig opgeschort.

'Hoe kwam er 2 miljoen shekel op jouw rekening?', luidt de kop in de krant Yedioth Achronot, die zich op de voorpagina bijna uitsluitend bezig houdt met de corruptie-affaire van David Bitan in de stad Rishon LeZion.. Bitan werd gisteren 14 uur lang door de politie verhoord. Hij wordt ervan verdacht de belangen van bekende gangsters te hebben bevorderd; als tegenprestatie werden hem (Bitan) zijn schulden op de zwarte markt kwijtgescholden. Dat klinkt helemaal niet goed. Ook zou hij omkoopgelden van ondernemers hebben aangenomen. Zijn vrouw werd gevraagd waar die hoge bedragen op haar bankrekening vandaan kwamen.
Bitan zelf beschuldigt de politie ervan dat ze zich op hem willen wreken, omdat hij in zijn wetsvoorstel (de beroemde Aanbevelingswet) de competenties van de politie wilde beperken. En omdat ze niets hebben gevonden, zouden ze nu zijn gezin er bij betrekken. Nou, hoe dat verder moet gaan?

Rechts op de voorpagina staat dan nog een bericht over de begrafenis van de bekende auteur Nava Semel, zuster van de bekende zanger Shlomo Artzi. 'Ahavtiah', luidt de kop, vertaald: Ik hield van haar. Het is een zeer bekend lied van Shlomo Artzi.

'Ahavtiah' – Shlomo Artzi (oorspronkelijke versie uit 1970)

'De fouten van Cofix' zet de krant boven een berichtje, dat velen hier in Israël zal interesseren. Cofix is een keten van cafés die vier jaar geleden een prijsrevolutie zijn begonnen. Een kop koffie en ook al het andere zoals koek, dranken, etc. voor 5 shekel (€ 1,20). De concurrentie was geschokt en dacht dat het onmogelijk was om met zo’n prijs te bestaan. Ook anderen richtten cafés op met koffie voor 5 shekel. Een jaar geleden verhoogde de keten zijn prijzen met één shekel naar ₪ 6, een eerste teken dat men zich met ₪ 5 wellicht toch verrekend had. Nu worden verliezen van de keten gemeld, maar de eigenaar is er toch zeker van dat zijn concept functioneert en hij heeft nu veranderingen aangekondigd. De koffie gaat weer ₪ 5 kosten, met de mogelijkheid om een grotere beker te krijgen voor 7 tot 9 shekel. Nou, ik ben benieuwd. Cofix heeft voor ons hier in Israël een grote verandering gebracht. Plotseling kon men even snel een kop koffie drinken; vroeger moest je daarvoor tot 16 shekel (€ 4) dokken.

De krant Israël Hayom heeft op zijn voorpagina ook een foto van David Bitan, waarop hij in de auto is te zien, na 13 uur verhoor. 'Bitan tot zijn vertrouwelingen: Ik overweeg om af te treden'. Hier gaat men al wat verder en houdt men zich bezig met de mogelijke gevolgen van zijn verwikkeling in de corruptieaffaire. Als er ook maar iets van die beschuldigingen waar zou zijn, zou hij ook wel geen andere keus hebben. Als hij inderdaad uit zijn ambt als coalitievoorzitter moeten terugtreden, zou dat een zware slag zijn voor de satireshow. Hij is onvervangbaar. Hier een stukje eruit:

'De motivatie voor de gevechtstroepen – op zijn diepst sinds een decennium' meldt een bericht bovenaan de voorpagina, over de teruglopende motivatie van de jeugd om hun militaire dienst in een gevechtseenheid door te brengen. Tien jaar geleden, na de Tweede Libanonoorlog, waren er voor het laatst zulke lage aantallen jonge dienstplichtigen die bereid waren in een gevechtseenheid te dienen. Nu tracht het leger door spreekbeurten op scholen de jongeren weer enthousiast te maken voor de militaire dienst. Ook krijgen militairen in gevechtseenheden een duidelijk hogere soldij betaald.

Een andere kop gaat inderdaad over premier Netanyahu. 'De premier had het zich anders voorgesteld: De Aanbevelingswet zal mij niet raken', zou hij hebben gezegd. De stemming werd tot nader order uitgesteld.

Dat was onze blik op de voorpagina’s van de kranten van vandaag. Ik denk dat de nieuwe corruptieaffaire zich steeds verder zal uitbreiden. Ik heb gelezen dat nu ook medewerkers van het stadsbestuur van Tel Aviv verhoord zullen worden. Nou, dat kan nog leuk worden, ik ben benieuwd.

Ik wens u een prettige en rustige maandag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.