Palestijnen: Geweldsexplosie als Trump Jeruzalem erkent als Israëls hoofdstad

Sunday, December 03, 2017 |  Redactie Israel Today
Wijdverbreid klinken geruchten dat de Amerikaanse president Donald Trump een verenigd Jeruzalem ergens deze week officieel zal erkennen als hoofdstad van de staat Israël. Mogelijk doet hij dit in plaats van de Amerikaanse ambassade op korte termijn daadwerkelijk naar de Heilige Stad te verhuizen.

Afbeelding: Palestijnen protesteerden tegen Trump en zijn steun voor Israël tijdens het bezoek van de president aan de regio in mei 2017. (Foto: Nasser Ishtayeh/Flash90)

De Palestijnse leiders waarschuwen er echter voor, dat als Trump een van deze stappen zet, dit een golf van terroristisch geweld zal ontketenen dat de hele wereld zal treffen.

'Elke Amerikaanse verklaring van erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël - als die komt - zou een totale vernietiging van het vredesproces betekenen,' zei de hooggeplaatste adviseur van de Palestijnse Autoriteit Machmoud Al-Habbash, zaterdag tegen verslaggevers. 'De hele wereld zal een prijs betalen voor elke verandering of aantasting van de politieke realiteit van Jeruzalem.'

Er werd op gewezen dat Al-Habbash de gewelddadige dreiging uitsprak, staande naast de Palestijnse president Machmoud Abbas, wat betekent dat dit het officiële standpunt van de Palestijnse Autoriteit is.

In het weekend is de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit begonnen met een diplomatieke campagne, waarin hij sprak met leiders van over de hele wereld die probeerden hen ertoe te bewegen druk uit te oefenen op Washington om deze stap te verhinderen. Abbas heeft telefonisch gesproken met koning Abdallah II van Jordanië, Abdel Fatah al-Sisi van Egypte, Emmanuel Macron van Frankrijk en Emir Tamim bin Hamada Al Thani van Qatar.

De Arabische Liga veroordeelde deze erkenning ook en waarschuwde dat dit olie op de vlammen van extremisme en geweld zou gooien. 'Wij zeggen heel duidelijk dat deze actie niet gerechtvaardigd is. Het zal de vrede of stabiliteit niet dienen,' zei de Secretaris-Generaal van de Arabische Liga, Achmed Aboul Gheit, zaterdag in een bericht op de website van de Liga. 'Hij zal slechts één kant dienen - de Israëlische regering, die tegen de vrede is.'

Saeb Erekat, hoofdonderhandelaar voor de PA en algemeen secretaris van het uitvoerend comité van de PLO, waarschuwde ook dat een Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als Israëlische hoofdstad een einde zou maken aan de kwestie-Jeruzalem. 'Dit is een ernstige zaak en het is een spel met vuur,' zei hij.

Hamas-strijders in Gaza (Archieffoto: Abed Rahim Khatib Flash90)

Hamas in de Gazastrook dreigde de 'Jeruzalem Intifada' te hervatten, omdat 'dit besluit een aanval van de Verenigde Staten op de stad betekent en Israël legitimiteit over Jeruzalem zou geven.' Bovendien zou het ook in strijd zijn met het internationaal recht, dat Jeruzalem als bezet gebied beschouwt, en het zou het Israël beschermen om de Judaïsering van Jeruzalem en de uitwijzing van Palestijnen uit de stad voort te zetten. 'Wij roepen het Palestijnse volk op om zich als ondoordringbare poort en als hoge muur tegen dit besluit te verzetten en de Jeruzalem-Intifada (terroristische opstand) nieuw leven in te blazen.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.