Mag Jonathan Pollard de Verenigde Staten verlaten?

Sunday, December 03, 2017 |  Redactie Israel Today
Video: Jonathan Pollard in een interview voor de Israëlische televisie, tien maanden na zijn vrijlating uit de gevangenis.

De Israëlische spion Jonathan Pollard, die in de Verenigde Staten is veroordeeld en in november 2015 is vrijgelaten na een gevangenisstraf van 30 jaar, mag in de nabije toekomst wellicht naar Israël vertrekken.

Tot op vandaag, twee jaar na zijn vrijlating uit de gevangenis, is Jonathan Pollar aan strenge beperkingen onderworpen. Dit betekent dat hij zijn huis in Manhattan tussen 7 en 19 uur niet mag verlaten, wat de gelovige Jood verhindert om deel tr nemen aan het middaggebed in een synagoge. Bovendien wordt zijn computer regelmatig gecontroleerd en moet hij een GPS-monitor dragen, wat hem hindert bij het houden van de Shabbat.

Pollard is nu 62 jaar oud en heeft meer tijd in de gevangenis doorgebracht dan enige andere spion van een bevriende staat in de Amerikaanse geschiedenis. Emigratie naar Israël is hem nog vijf jaar lang verboden, en in al deze voorschriften bij elkaar lijken op pesterij, want na jaren gevangenisstraf zal hij zeker geen Amerikaanse geheimen meer kunnen verraden.

Al een maand geleden zou premier Benjamin Netanyahu om het vertrek van Pollard hebben gevraagd, toen hij economische gebaren van goede wil maakte voor de Palestijnse Autoriteit. De Amerikaanse president Trump zou met het vertrek van Pollard kunnen instemmen indien dit past in zijn vredesplan voor het Midden-Oosten, waaraan hij geacht wordt te werken. Het zou ook een mooi gebaar zijn bij de zeventigste verjaardag van de staat Israël, want Trump zou blijk geven van zijn betrokkenheid bij de staat Israël. Dat zou misschien de druk op Trump iets verlichten vanwege zijn belofte om de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.