Groeten uit Israël: Grote demonstratie tegen corruptie

Sunday, December 03, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

We hadden een zeer zomers weekeinde. Bij ons in Modi’in haalde de thermometer zelfs 27 graden. En dat in december. Maar vanaf dinsdag zullen de temperaturen dalen, zodat het woensdag te koel voor het jaargetijde zal worden. Op de Hermonberg wordt zelfs sneeuw verwacht. Zo gaat dat hier bij ons, van het ene uiterste naar het andere. Er schiet me net te binnen dat we vier jaar geleden op 13 december een sneeuwchaos in Jeruzalem hadden. Of we deze winter ook een paar sneeuwvlokken zullen zien?

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Helder, met verdere lichte temperatuurstijging. Voor de tijd van het jaar te warm en te droog. In de ochtend harde oostenwind in het noorden en in de bergen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,345 meter onder de zeespiegel.

En nu nodig ik u weer uit om samen met mij een blik te werpen op de voorpagina’s van de dagbladen. Een aanval op een Iraans steunpunt bij Damascus en een demonstratie tegen de corruptie vormen vandaag de kopteksten

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

De krant Ma'ariv schrijft op de bovenste helft van zijn voorpagina over de berichten over een waarschijnlijk Israëlische aanval bij Damascus. 'Het doel: Iraans steunpunt bij Damascus', luidt de kop. Er worden mediaberichten geciteerd over een aanval van de Israëlische luchtmacht. Het Syrische leger zou met raketten tegen vliegtuigen hebben gereageerd. De krant citeert premier Netanyahu: 'Wij staan niet toe dat Iran zich militair in Syrië vestigt.'

De tweede grote kop gaat over een grote demonstratie die gisteren in Tel Aviv plaatsvond. 'De mars van de schande' luidt hier de kop. Tienduizenden hebben gisteren gedemonstreerd tegen de corruptie en tegen de zogenaamde Aanbevelingswet. De organisatoren waren verrast door het grote aantal deelnemers. De regering kan dat niet negeren. Het is al een probleem wanneer wetten worden aangenomen die ertoe dienen om de instanties die zijn opgericht om de regering te controleren, zo goed als monddood te maken. Vroeger trachtte men de competenties van het Hooggerechtshof te beperken, dan ging het weer tegen de Staatsaccountant, en nu wil de regering verhinderen dat de politie zijn bevindingen na hun onderzoekingen uitspreekt. In dit geval gaat het natuurlijk om de beschuldigingen tegen premier Netanyahu.

De laatste kop luidt: 'Zoektocht naar moordenaars van militair Yitzchak Koekia wordt voortgezet'. Vrijdag werd in Arad een 19-jarige militair doodgestoken en zijn wapen gestolen. De dader of de daders konden tot nog toe niet gepakt worden.

De krant Yediot Achronot bericht op zijn voorpagina eveneens over de aanval op het Iraanse steunpunt in Syrië. 'De Iraniërs in het vizier', aldus de kop. Hier wordt gezegd dat het Russische bericht niet klopte, volgens hetwelk Israël voor de aanval raketten van het type Jericho zou hebben gebruikt. Israël heeft nooit toegegeven dat deze raketten zelfs maar bestaan. Er zijn trouwens verschillende versies van de aanval van gisteren in omloop. Israël zelf zwijgt daarover.

Bij Yediot Achronot is duidelijk dat het bericht over de demonstratie van gisteren tegen de door hen 'Bibi-wet' genoemde wet het grootste deel van de titelpagina inneemt. 'De mars van de schande', luidt ook hier de kop. Onder de foto vraagt de krant: 'Komt het Rotschildprotest terug?' Het grote aantal demonstranten herinnert aan de protesten van 2011.

Een ander bericht gaat over de dood van een bekende Israëlische schrijfster, Nava Semel. Semel betekent in het Hebreeuws teken, symbool. Deze kop is dan ook een woordspeling: 'Nava, een symbool'. Nava Semel was de zuster van de beroemde Israëlische zanger Shlomo Artzi en de dochter van de vroegere Knessetafgevaardigde Yitzchak Artzi.

Wie op de voorpagina van de krantIsrael Hayom een bericht zoekt over de demonstraties van gisteren tegen Netanyahu en tegen de corruptie, kan lang zoeken. Daar schrijven ze niets over. De eerste kop luidt hier: 'Trump zal Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkennen'”. Volgens Amerikaanse mediaberichten zou Donald Trump woensdag een belangrijke rede houden en meedelen dat de Verenigde Staten Jeruzalem als hoofdstad van Israël erkennen. Dan zou hij, als compromis, de verplaatsing van de ambassade naar Jeruzalem opnieuw uitstellen. Dus we wachten gewoon af.

De hoofdkop is net als bij de andere kranten het bericht over de aanval op het Iraanse steunpunt bij Damascus. 'We staan niet toe dat Iran zich in Syrië nestelt', aldus premier Netanyahu in een citaat. Bij de aanval zouden naar verluidt ten minste 10 mensen zijn omgekomen, waaronder ook enkele Iraniërs. Hoe het nu verder zal gaan?

Daaronder in een rood kader de kop: 'Knesset mobiliseren voor de Aanbevelingswet'. In het Hebreeuws wordt hier de term 'Zav 8'” gebruikt. Dat is de term voor het onmiddellijk mobiliseren van de reservetroepen. Nu worden dus de afgevaardigden gemobiliseerd, net als in een gevecht. Of het de regering zal lukken de wet ondanks de protesten erdoor te krijgen?

Een laatste kop meldt iets positiefs. 'Invaliditeit overwinnen', luidt de kop van dit artikel, dat zegt dat er in Israël rond de 85.000 gehandicapten wonen. Het goede nieuws is dat het aantal gehandicapten, die in de arbeidsmarkt zijn geïntegreerd, is gestegen. De krant vertelt het verhaal van enkele gehandicapten.

Dat was een overzicht van de belangrijkste koppen in de kranten van vandaag, met twee hoofdthema’s: Iran en de strijd om de Aanbevelingswet. Deze week lijkt dus niet saai te worden. Maar ook zonder al dit nieuws is het nooit saai hier in ons kleine land, in positieve zin.

Nu wens ik u een prettige zondag en een mooie eerste Advent (is het echt al zover?). Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.