Groeten uit Israël: Sa'ar populairder dan Netanyahu?

Friday, December 01, 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Ook vandaag schijnt de zon weer, er is geen enkele wolk aan de hemel. Het is vrijdag, het weekeinde is er weer, het eerste weekeinde in december. Wat is dit jaar toch snel voorbijgegaan.
En nu het weer, want dat zou dit weekeinde gewoon prachtig zijn. De temperaturen zijn iets gestegen, in Tel Aviv en hier in Modi’in wordt tegen de middag 24 graden verwacht, zomer in december.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Helder tot gedeeltelijk bewolkt, met een verdere temperatuurstijging. Voor het jaargetijde te warm en te droog. ’s Ochtends flinke oostenwind in het noorden van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,34 meter onder de zeespiegel.

Gisteren vertelde ik tevreden dat we hier in Israël op de voorpagina’s van de kranten heel 'normale' koppen hebben. Ik ben niet bijgelovig, maar waarom zijn we gisteren weer uit dit alledaagse patroon gerukt? Hier onze blik op de voorpagina’s van vandaag, met koppen over mortiergranaten, stenen gooien en de moord op een 19-jarige militair in Arad. Een droevig begin van een zo zonnig weekeinde.

De titelpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Aanslag in Arad: 20-jarige bij bushalte doodgestoken' opent de krant Ma'ariv. De krant sluit zijn redactie altijd iets vroeger dan bijvoorbeeld Yediot Achronot, zodat op dat moment nog niet bekend was dat het om een militair ging.

'IDF versterkt troepen aan de grens naar de Gazastrook' bericht de krant over de gespannen situatie aan de grens naar de Gazastrook. Nadat gisteren enkele mortiergranaten op een stelling van het Israëlische leger waren afgeschoten, bereidt het leger zich nu voor op een mogelijke escalatie, ook al heeft Israël daar geen belang bij.

'Het effect van de Aanbevelingswet' luidt de kop boven een artikel over het resultaat van een enquête, links op de pagina. Er was gevraagd wie de kiezers het liefst als leider van Likoed zouden willen zien. Met de vroegere minister van Onderwijs, Gideon Sa'ar, zou Likoed, als er nu verkiezingen waren, 30 zetels krijgen, en met Netanyahu aan de top 'slechts' 25 zetels. Dat zou Netanyahu te denken moeten geven.

'Schoten bij een Bar-Mitzva-reisje' bericht over een voorval in Samaria, waar Joodse kinderen die op een reisje waren, door verschillende Arabieren met stenen werden bekogeld. Daarop schoot een van de begeleiders op een stenengooier, die daardoor dodelijk gewond raakte. Het reisje was niet met het leger afgesproken en daardoor niet beveiligd. De kinderen waren in een gevaarlijke situatie gebracht, de groep vluchtte een grot in. De schutter die het dodelijke schot had gelost, schijnt in paniek te zijn geraakt, zodat hij op de Arabier schoot. Dat alles had vermeden kunnen worden.

'Militair vermoord en zijn wapen gestolen' schrijft de krant Yediot Achronot in zijn grootste kop over de mesaanval en de dood van de jonge militair. Vanwege het gestolen wapen is men ervan overtuigd dat het hier om een terreuraanslag ging.

'Dag van het vuur in het zuiden' staat meteen daaronder. Ook wij berichtten gistermiddag reeds over de mortierbeschieting op een stelling van het Israëlische leger aan de noordelijke grens van de Gazastrook, en de daarop volgende reactie.

Rechts ernaast, hoe kan het ook anders bij Yediot Achronot, een bericht over het onderzoek naar de verdenkingen tegen premier Netanyahu. 'Dat staat me tegen' en 'U vroeg ernaar, dus ik heb het gegeven', aldus de twee koppen in het rood. Het gaat hier over de ondervraging van de twee 'vrienden' van Netanyahu, Milchan en Packer. Beiden zeiden dat het niet noodzakelijkerwijs over cadeaus ging die ze het echtpaar Netanyahu gegeven zouden hebben, maar om eisen die zij vervuld hebben. Dat zijn nogal onplezierige uitspraken. Wie zou hier gelijk hebben?

'Bevelhebber na de mortiergranaten: We hebben belangrijke doelen getroffen'. Zo beschrijft hij de reactie van het leger op de beschieting in de gratis krant Israel Hayom, die het grootste deel van zijn voorpagina wijdt aan het nieuws over de situatie in het zuiden. Men zou vier Hamasdoelen hebben aangevallen. De beschieting vanuit de Gazastrook wordt gezien als reactie op de vernietiging van de terreurtunnel door het Israëlische leger, precies een maand geleden. Vijf lijken van de daarbij om het leven gekomen terroristen van Hamas en van de Islamitische Jihad zijn nu in handen van Israël.
Boven dit bericht wordt in rood bericht over de moord op de militair. 'Verdenking van terreuraanslag: 20-jarige militair doodgestoken'.

'Samaria: Bar-Mitzwa-reisje werd bijna een lynchpartij', meldt de krant over het voorval in Samaria. Tientallen Arabieren hadden stenen gegooid naar de 25 kinderen. Drie raakten gewond, en een Arabier werd, zoals gemeld, doodgeschoten. Geen mooi uitstapje, en het had nog veel ernstiger kunnen aflopen.

'Ik zou willen dat ik het hele land op Shabbat zou kunnen afsluiten' citeert de krant de afgetreden minister van Volksgezondheid Litzman. De krant had hem geïnterviewd na de crisis over de werkzaamheden aan het spoor op shabbat.

De straf is op (de) weg: houd de ogen niet van de straat kopt de krant boven een waarschuwing tegen het gebruik van de smartphone tijdens het autorijden. Men wil een einde maken aan de gevaarlijke gewoonte om tijdens het autorijden met het mobieltje bezig te zijn, en zwaardere straffen invoeren. 500 shekel (ca. 120 euro) en zes punten zou het van nu af aan kosten voor wie onder het rijden op zijn mobieltje kijkt. Ik vind dat de straf nog veel hoger zou moeten zijn.

Dat waren de belangrijkste koppen in de dikke weekendkranten van vandaag. U weet toch dat het weekeinde altijd ook het feest van de kranten is? Hier bij ons is men dol op de kranten van het weekeinde.

En nu wens ik u een aangenaam en rustig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem (ja, ook vandaag vanuit Jeruzalem)!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.