Vier dorpen samenvoegen tot nieuwe stad in Samaria?

donderdag 30 november 2017 |  Redactie Israel Today
Een speciaal comité dat door de directeur-generaal van het ministerie van Binnenlandse Zaken is benoemd, heeft woensdag aanbevolen een aantal gemeenten in Samaria samen te voegen tot een nieuwe stad, die zou bestaat uit de dorpen Etz Efraim, Sha'arei Tikwa, Oranit en Elkana.

Afbeelding: De nederzetting in Samaria (foto: Creative Commons)

Dit besluit houdt in dat op het land tussen deze dorpen zal worden gebouwd - wat voorheen om politieke redenen verboden was. Het besluit werd bekend gemaakt na de bekendmaking aan de lokale overheden van deze vier gemeenten.

Het ministerie van Financiën zal naar verwachting 23,5 miljoen euro (₪ 100 miljoen) investeren in deze samenvoeging van de dorpen, om de stad sneller te laten groeien. Ondanks de kosten is het comité ervan overtuigd dat deze stap de rijksbegroting grote sommen geld zal besparen, want tot nu toe hadden de vier dorpen - met ongeveer 22.000 inwoners - elk hun eigen bestuursorganisatie, en die nu kunnen worden gecombineerd tot één organisatie.

Enkele jaren geleden was dit voorstel al voorgelegd, maar het werd steeds weer geblokkeerd door diverse commissies. Als dit idee deze keer in de praktijk zou worden gebracht, zou het een historische beslissing zijn, want sinds de oprichting van de stad Ariel in Samaria, 20 jaar geleden, zijn er daar geen nieuwe steden gesticht.

De oprichting van de nieuwe stad zou ook een stimulans zijn voor verdere bouwprojecten in de omgeving. Het zou van groot belang zijn, omdat het vlakbij de Groene Lijn zou liggen en slechts vijf minuten van de Trans-Israel-weg, oftewel weg 6, verwijderd zou zijn.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.