Pendeldienst van Gaza naar consulaat VS in Jeruzalem

donderdag 30 november 2017 |  Redactie Israel Today
Israël is woensdag een pendeldienst begonnen voor inwoners van de Gazastrook die naar het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem moeten gaan. Dit zou de Palestijnen die Gaza willen verlaten veel moeilijkheden besparen.

Grenscontrole in de Gazastrook (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Tot nu toe lieten de Israëlische autoriteiten slechts een klein aantal inwoners van Gaza door Israël reizen, voornamelijk om medische of andere humanitaire redenen. De strikte richtlijnen waren uit veiligheids­overwegingen ingesteld.

In de afgelopen maanden verbood Israël de inwoners van Gaza de toegang tot het land voor visum-interviews in het consulaat, nadat een aantal van deze mensen illegaal in Israël onderdoken om werk te vinden. Door deze beperkingen konden honderden mensen geen visum aanvragen voor een bezoek of studie in de Verenigde Staten.

Gisteren mochten ongeveer honderd Palestijnen Israël binnen met de nieuwe pendeldienst. Ze werden met twee bussen naar Jeruzalem gereden. Zij werden vergezeld door ambtenaren van de Palestijnse Commissie voor Burgerzaken, een bureau dat de legale grensover­schrijdingen met Israël coördineert.
De nieuwe pendeldienst had op zijn eerste dag al tegenslag, toen twee Gazanen verdwenen. Reizigers van de pendelbus zeiden dat één man na het oversteken van de grens naar een taxi vloog en verdween. Een tweede persoon keerde niet terug naar de bus. De reizigers vertelden dit anoniem om problemen met de Israëlische autoriteiten te vermijden.

Mohammed al-Maqadma, woordvoerder van de Palestijnse commissie, zei dat Israël van plan is om dergelijke pendeloperaties in de toekomst voort te zetten, maar dat er nog steeds geen vast tijdschema voor is. 'Het kan twee dagen per maand of één dag per twee maanden zijn. Ik denk dat het deel uitmaakt van de Israëlische benadering en dat we niet precies weten waar we aan toe zijn,' zei hij.

Het Israëlische Bureau voor de Coördinatie van Regeringsactiviteiten (COGAT), dat ook grensover­schrijdende bewegingen coördineert, maakte bekend dat de pendeldienst van woensdag mogelijk is geworden na enkele maanden samenwerking met het Amerikaanse consulaat en Palestijnse functionarissen. Dit programma moet tegemoetkomen aan de behoeften van de Palestijnse burgers en de Israëlische veiligheidseisen. In de nabije toekomst zullen er nog meer pendeldiensten worden uitgevoerd, waarvan de data door het Amerikaanse consulaat samen met Israël zullen worden vastgesteld.

Een ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat men probeert om alle legitieme en betrouwbare personen, waaronder ook de bewoners van Gaza, toe te staan om naar de VS te reizen. Het interview op het consulaat moet online worden aangevraagd, en de inwoners van Gaza werd gezegd een datum twee maanden later vast te leggen, zodat er voldoende tijd is om toestemming te krijgen om Israël binnen te komen. Dit hele proces is moeizaam en Israël voert een onderzoek uit, en soms is een interview met Israëlische veiligheidsbeambte nodig, omdat onderzoeken belangrijk zijn om pogingen van Hamas te verhinderen om dit humanitaire gebaar te misbruiken om geld of goederen over de grens te smokkelen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.