Groeten uit Israël: Hoog sterftecijfer borstkanker

donderdag 30 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag was de lucht boven Modi’in met grauwe wolken bedekt, maar hoe meer ik Jeruzalem naderde, des te blauwer werd het. En als ik nu op mijn kantoor uit het raam kijk, zie ik geen enkele wolk meer aan de hemel. De regen lijkt voorlopig afscheid te hebben genomen, elke dag zou het nu wat warmer worden. De nachten blijven overigens echt koel, vooral hier in Jeruzalem, waar de temperatuur de afgelopen nacht tot op 7 graden is gedaald.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Deels bewolkt, met een lichte temperatuurstijging. Tegen de avond flinke oostenwind in het noorden van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,34 meter onder de zeespiegel.

Al een hele tijd beleven we hier een normale alledag. Voor ons is dat niet altijd vanzelfsprekend. In de kranten lezen we 'normaal' nieuws, zoals dat op de hele wereld kan gebeuren. Er is nieuws op alle terreinen, politieke schandalen, buitenlandse politiek, berichten van de gezondheidsdienst, een staking op scholen of op de luchthaven, enz. U begrijpt vast wel wat ik bedoel. Precies, geen berichten over terreuraanslagen of raketten. Zo mag het best blijven. Hier een blik op de krantenkoppen van vandaag:

De titelpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

De foto van de Kroatische generaal Slobodan Praljak, hoe hij uit een klein flesje gif drinkt, nadat zijn bezwaar tegen de vrijheidsstraf van 20 jaar waartoe hij was veroordeeld, door het Internationale Gerechtshof in Den Haag was afgewezen, staat op de voorpagina's van alle drie de kranten. Dit beeld zal vandaag wel over de hele wereld te zien zijn. Zelfmoord voor de camera, live. Wie zou hem daarbij geholpen hebben? Hoe kwam hij aan dat flesje met gif?

'Sterftecijfer voor borstkanker in Israël: een van de hoogste van het westen' is de opening van de krant Ma'ariv. Een bericht over de volksgezond­heid, dat ons – en vooral de vrouwen –zou moeten interesseren. Israël staat helaas aan de top van de OECD-landen, waar het sterftecijfer aan borstkanker zeer hoog is. Veel mensen sterven in Israël ook aan suikerziekte en aan infectieziekten. Hartkwalen zijn na borstkanker de hoofdoorzaken van overlijden. Dat zijn geen goede berichten. Heeft dat iets te maken met onze leefwijze, met de voeding?

'Gedoe over de hele wereld wegens Trumps video’s' meldt een artikel over de berichten van de Amerikaanse president Trump op zijn twitteraccount: De Amerikaanse president wordt bekritiseerd vanwege het verspreiden van video’s die geweld van moslims tonen. De video’s zouden afkomstig zijn van een rechts-extremistische Britse internetpagina. Trump is altijd goed voor een krantenkop, dat weten we al.

Het zogenaamde 'Dossier 1000' van premier Netanyahu zorgt voor een laatste bericht: 'Na twee maanden moeite: Packer getuigt'. Het gaat hier over het getuigenis van de Australische miljardair en vriend van Netanyahu, James Packer, over de als 'Dossier 1000' bekend geworden affaire van de cadeaus die de familie Netanyahu zou hebben gekregen. Ook de coalitievoorzitter David Bitan van Likoed zou zijn verhoord.

'De verklaring van Packer', luidt de eenvoudige kop in de krant Yediot Achronot over de mededelingen van de Australische miljardair, van wie een bijzonder mooie foto wordt getoond. Het zou eindelijk gelukt zijn een ontmoeting met hem te regelen.
De politie hecht er veel belang aan om dit onderzoek nog voor het aannemen van de zogenaamde Aanbevelingswet af te ronden, zodat hun advies gepubliceerd kan worden, wat hun na het in werking treden van deze wet verboden is.
'Het doel: Einde van het onderzoek vóór de Aanbevelingswet' luidt dan ook de grootste kop van de krant. Er ontbreekt de politie niet veel meer om hun advies inzake een aanklacht tegen Netanyahu uit te spreken. Het is een wedloop tegen de klok. Intussen is men binnen de regeringscoalitie op stemmenjacht, om bij de stemming over de wet voldoende stemmen te krijgen. 'Strijd om elke stem' luidt een andere kop.

'Wat doodt ons', luidt de wat onaangenaam klinkende kop over een van de meest voorkomende doodsoorzaken in Israël. Daaronder wordt nog over het droevige einde bericht van een 18-jarige kankerpatiënt, die tijdens de crisis over de kankerafdeling voor kinderen in het Hadassa-ziekenhuis in de krantenkoppen stond, toen hij opriep om de strijd te staken. 'Het verdrietige einde als symbool van de strijd' is de kop van het verdrietige bericht.

'Dossier 1000: Ook Packer heeft gesproken'meldt ook de krant Israel Hayom over de uitspraak van de Australische vriend van Netanyahu:. Na lange tijd heeft ook de Australische miljardair zijn versie van de geschenken­affaire doorgegeven, schrijft de krant. En ook: De stemming over de Aanbevelingswet wordt een week uitgesteld, Nu heeft de politie dus nog een week de tijd, daarna mogen ze geen adviezen meer uitbrengen, als die wet wordt aangenomen.

'Op weg naar de overeenstemming: De ambassadrice in Jordanië wordt uitgewisseld' schrijft Israel Hayom, een heel ander onderwerp aansnijdend. Misschien herinnert u zich het incident in de Israëlische ambassade in Jordanië, toen twee mensen door een Israëlische veiligheidmedewerker werden doodgeschoten, nadat een van hen de veiligheids­medewerker had aangevallen. Eerst hadden de Jordaniërs een aanklacht tegen de veiligheids­medewerker geëist, maar nu schijnt men het eens geworden te zijn dat de Israëlische ambassadrice niet naar Amman zal terugkeren. De Jordaniërs hadden zich geërgerd aan een door Netanyahu gepubliceerde video, waarin de ambassadrice samen met de veiligheids­medewerkers door Netanyahu met een omarming werd begroet. Nu zouden de betrekkingen tussen Israël en Jordanië zich weer normaliseren. Soms moet je nu eenmaal offers brengen, ook al heeft de ambassadrice niets misdaan.

'Verslag van de scholen: Stijging bij natuur­weten­schappen, maar ook lacunes' luidt de kop boven een artikel, dat meldt dat de prestaties van de leerlingen van de vijfde en de achtste klas in wiskunde en natuur­weten­schappen beter zijn geworden. Wel zouden de cijfers voor natuur­weten­schappen en wiskunde van de leerlingen verbeterd zijn, maar de prestatie­verschillen tussen rijke en arme leerlingen zouden groter zijn geworden. Het schijnt helaas nog steeds zo te zijn dat kinderen uit rijke gezinnen een betere schoolopleiding kunnen genieten. Hier is nog veel werk te verrichten om elke scholier en ook studenten dezelfde mogelijkheden te kunnen bieden.

Een laatste bericht vertelt het verhaal van een marineman, die met het schip de sporen heeft gevonden van zijn beroemde grootvader. Zijn grootvader was de vroegere marinecommandant Jochai Ben-Noen, die in 1948 een Egyptisch marineschip tot zinken heeft gebracht. Zijn kleinzoon is nu met zijn schip uitgevaren naar het gebied waar de slag destijds heeft plaatsgevonden. 'Zee van het heldendom' luidt hier de kop. In het kleine Israël bestaan heel wat van dergelijke verhalen, er waren hier helaas veel te veel oorlogen.

Dat was onze blik op de krantenkoppen van vandaag. Er is veel te lezen. En morgen zijn er dan weer nieuwe kranten, die dikke uitgaven voor vrijdag en het weekeinde. Ik wens u een prettige en goed gevulde donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.