Gesprekken-marathon voor Netanyahu in Kenia

woensdag 29 november 2017 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu was dinsdag op een eendaags staatsbezoek in Kenia onder meer voor de inhuldiging van de president van Kenia, Uhuru Kenyatta. Hij maakte ook van de gelegenheid gebruik voor bilaterale ontmoetingen met andere Afrikaanse leiders.

In Nairobi werd Netanyahu verwelkomd met een erewacht. Hij was het enige niet-Afrikaanse lid van een regering die was uitgenodigd voor de feesten na de ceremonie, die werden bijgewoond door tien andere leiders van Afrikaanse staten. Hij nam deel aan het banket en zat naast de pas ingehuldigde president. Tijdens de maaltijd was Netanyahu ook de enige buitenlander die gevraagd werd om een toespraak te houden. Hij feliciteerde Kenyatta met de geboorte van zijn kleindochter en gaf hem een foto met een zegenspreuk voor het pasgeboren kind.

'Wij willen graag met u en met elk van uw landen samenwerken om Afrika met het elektriciteitsnet te verbinden. Wij geloven in Afrika. Voor elk van uw initiatieven, zullen wij ook een initiatief geven om de voordelen van de toekomst te genieten en het leven voor uw mensen beter en veiliger te maken,' zei Netanyahu tijdens de feestelijke maaltijd.

Tijdens het banket sprak Netanyahu met verschillende Afrikaanse leiders (Foto's en video van de ontvangst van Netanyahu in Kenia: Haim Zach/GPO).

Dit korte maar intensieve bezoek werd ook gebruikt om een reeks diplomatieke gesprekken te voeren, onder meer met de president van Rwanda, Paul Kagame, met wie Netanyahu momenteel onderhandelt om 10.000 illegaal naar Israël gereisde Afrikanen naar Rwanda te deporteren, met de belofte dat Israël een bepaald bedrag aan het land zal betalen voor elke geaccepteerde persoon.
Netanyahu maakte ook het voornemen van Israël bekend om een ambassade in Kigali, de hoofdstad van Rwanda, op te richten in het kader van een versterkte samenwerking tussen Israël en de Afrikaanse staten.
Netanyahu heeft ook gesprekken gevoerd met de presidenten van Gabon, Uganda, Tanzania, Zambia, Zuid-Soedan, Botswana en Namibië en met de premier van Ethiopië, Hailemariam Desalegn. Tijdens deze gesprekken werd de uitbreiding van de samenwerking op diverse gebieden zoals energie, landbouw, technologie en veiligheid besproken.

De Afrikaanse presidenten bedankten Netanyahu en Israël voor hun steun. Dit was Netanyahu's derde bezoek aan Afrika dit jaar. Hij werd vergezeld door de minister van Communicatie Ajub Kara.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.