Mike Pence: 'Trump overweegt verhuizing ambassade'

woensdag 29 november 2017 |  Redactie Israel Today
In het kader van de zeventigste verjaardag van de historische stemming van de Verenigde Naties over de oprichting van de Joodse staat zei de Amerikaanse vice-president Mike Pence dat president Donald Trump overweegt wanneer en hoe de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verplaatsen.

Op de plaats waar de Verenigde Naties zeventig jaar geleden voor de verdeling van Palestina, en daarmee voor de oprichting van een Joodse Staat stemden, kwamen de 33 vertegenwoordigers van de staten, die voor de Staat Israël hebben gestemd, bijeen om deze dag te vieren. Ook vertegenwoordigers van landen die destijds 'nee' hadden gestemd, waren aanwezig.

Het evenement werd georganiseerd door de Israëlische ambassadeur Danny Danon. De historische stemming werd nagespeeld, daarvoor werd de zaal zo ingericht als hij op dat moment was. Zelfs de oude microfoons werden op de lessenaar geplaatst. Danny Danon nam het voorzitterschap van deze herhaalde bijeenkomst op zich.

De belangrijkste spreker was de Amerikaanse vice-president Mike Pence. Daarbij zei hij dus dat de Amerikaanse president serieus nadenkt over de vraag hoe en wanneer de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem kan worden verplaatst, een van de verkiezingsbeloften van Trump.

Verder zei Pence: 'De verschrikking van de Holocaust herinnert de wereld eraan dat zonder Israël de veiligheid van het Joodse volk niet kan worden gegarandeerd. Amerika staat achter Israël omdat het dezelfde waarden heeft. De strijd van Israël is ook onze strijd. De dagen dat Israël door de Verenigde Naties werd afgeranseld, zijn voorbij.

De Israëlische VN-ambassadeur en organisator van het evenement, Danny Danon, zei: 'Vandaag vindt hier een historische gebeurtenis plaats op de plaats waar de historische stemming leidde tot de oprichting van de staat Israël. We vieren twee feesten. Die van de 33 ambassadeurs die de oprichting van de staat Israël hebben gesteund, en het tweede feest van 70 jaar van de daden en het zionisme, waarop we erg trots zijn. Daarom eren wij vandaag gezamenlijk de staat Israël, in aanwezigheid van de Amerikaanse vice-president, tientallen ambassadeurs van over de hele wereld, ook van landen die 70 jaar geleden niet voor ons hebben gestemd.'

De vraag blijft nu wanneer de Amerikaanse ambassade daadwerkelijk naar Jeruzalem zal worden verplaatst. Volgende maand zal Donald Trump opnieuw moeten beslissen of hij de beslissing over de verhuizing wil uitstellen, zoals zijn voorgangers altijd hebben gedaan om spanningen in het Midden-Oosten te voorkomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.