Groeten uit Israël: Verbetering relatie met Aboe Dhabi?

woensdag 29 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Toen ik vanmorgen vroeg te voet op weg naar de redactie was, hadden de temperaturen hier in Jeruzalem maar één cijfer, het was net 9 graden. Net als gisteren was de lucht helemaal stralend blauw. Beter weer is er niet. Helaas stonk het nog steeds in de buurt van het centrale busstation, hoewel de laatste demonstratie alweer een paar dagen geleden was. Gistermiddag hielden rond de 500 orthodoxe Joden zich bezig met een protest voor het rekruteringsbureau. Daar ging het er heftig aan toe. Toen ik naar mijn auto liep, kwamen me enkele politieagenten te paard tegemoet. Vandaag ben ik weer met de bus gekomen. Ik hoop alleen dat ik er achteraf geen spijt van heb. Dus graag geen verdere demonstraties met wegblokkades.

En hier is het weer voor vandaag in Israël. Deels bewolkt met hier een daar een regenbui in het noorden en aan de kust. Iets koeler dan gisteren. De komende nacht kunnen er langs de kust hier en daar regenbuien vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,34 meter onder de zeespiegel.

Vandaag is een bijzondere dag, 29 november, in het Hebreeuws: Kaf Tet beNovember, naar de getalswaarden van de letters, כ kaf=20, ט tet=9. Zo wordt hier bij ons 29 november genoemd, want het is de jaardag van de stemming in de Verenigde Naties over het stichten van een Joodse staat in Israël, de 70e verjaardag! En deze datum staat vanzelfsprekend op de voorpagina’ van de kranten. Bij Yediot Achronot beslaat hij zelfs de hele voorpagina. Hier dan onze blik van vandaag op de voorpagina’s van de dagbladen:

De titelpagina’s van vanochtend. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

De stemming in de Knesset over de zogenaamde 'aanbevelingswet' gisteren, waarover we gisteren al hoorden, is voor de krant Ma'ariv het hoofdonderwerp. Vandaag gaat het over de instemming van minister van Financiën Moshe Kachlon, hoewel hij eerder verklaarde tegen de wet te stemmen wanneer hij ook op premier Netanyahu toegepast zou worden met betrekking tot de dossiers 1000 en 2000. 'Kachlon: De aanbevelingswet gaat niet over de premier', luidt de kop. Daarmee verdedigt Kachlon zijn stem vóór de wet. Vanuit zijn partij Koelanoe klonken geruchten, dat Likoed met nieuwe verkiezingen had gedreigd wanneer Koelanoe tegen de wet zou stemmen. De eigen zetel schijnt voor politici nog steeds het belangrijkste te zijn.

'Tijdgetuigen' luidt de kop rechtsonder. In een bijdrage bij de krant vertellen tijdgetuigen hoe enthousiast men 70 jaar geleden reageerde op het stichten van een Joodse staat in Israël.

'De explosie in Jaffa: verdenking van brandstichting' schrijft de krant over gasexplosie van gisteren. De onderzoeken door de politie hebben geleid tot de verdenking dat de explosie van gisteren, waarbij drie mensen om het leven kwamen, een gevolg van brandstichting is. De woning van drie verdiepingen is volledig ineengestort. Dat hierbij 'slechts' drie mensen om het leven zijn gekomen, is eigenlijk een wonder.

'Miki Gurdus 1944-2017' staat boven een bericht over het overlijden van een hier in Israël zeer bekende journalist. Miki Gurdus was bekend om zijn afluisteren van radiozenders over hele wereld. Vaak kwamen de eerste berichten over belangrijke gebeurtenissen van hem. Zo was hij degene die in 1976 als eerste berichtte over de vliegtuigkaping naar Entebbe. Jarenlang werkte hij voor de Israëlische omroep. Zijn naam was voor bijna iedereen een begrip.

'Opnieuw: Noord-Korea schiet intercontinentale raket over Japanse wateren' meldt de krant in een opvallende rode balk. De 'rakettenman', zoals Donald Trump de dictator Kim Jong-un noemde, kan het blijkbaar niet laten en speelt weer met vuur.

'70 – de historische stemming', kopt de krant Yediot Achronot, die zich op zijn voorpagina bijna alleen bezighoudt met de 70e jaardag van de stemming over een Joodse Staat. Rechts staat een lijst van de landen die destijds voor de staat Israël hebben gestemd, 33 in getal. Gisteren werd de stemming in de oude zaal van de Verenigde Naties nagespeeld in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de 33 staten die destijds voor Israël hadden gestemd. Een heel emotionele bijeenkomst.
'Huisbezoek: de mensen die op het meest Israëlische adres wonen' luidt een regel over een bijzonder project van de krant. Deze heeft Israëlische gezinnen in verschillende plaatsen bezocht die op Atzma'oetstraat 70 wonen. Atzma'oet is het Hebreeuwse woord voor Onafhankelijkheid. Een leuk idee.

Dan zijn er nog twee koppen. Rechtsonder: 'De moedige sportman die uit de kast komt'. Uit de kast komen wordt ook hier in Israël gezegd wanneer iemand voor zijn homoseksualiteit uitkomt. In dit geval gaat het om een actieve Israëlische basketballer wiens identiteit vrijdag bekend gemaakt zal worden. Ik heb u al eerder verteld dat Yediot Achronot een voorliefde heeft voor roddelverhalen. Een dergelijk bericht zou ons moeten bewegen de krant vrijdag te kopen? Mij interesseert het privéleven van anderen absoluut niet.

En hoe zou het bij Yediot Achronot gaan zonder een bericht over de affaires rond Binjamin Netanyahu? Dat gaat niet, vandaar het volgende bericht: Openbaar Ministerie tegen de Bibi-wet: Dat is geheimhouding'. Reeds aanstaande maandag moet de wet definitief aangenomen worden.

De gratis krant Israel Hayom noemt deze wet alleen in een klein kopje helemaal bovenaan, waar wordt gemeld dat de wet maandag aangenomen moet worden en de oppositie heel kwaad is.

'Trump overlegt wanneer ambassade naar Jeruzalem moet verhuizen', luidt de eerste grote kop. Dat zei de Amerikaanse vicepresident Mike Pence in zijn toespraak bij de viering van de 70e verjaardag van de stemming in de VN over de oprichting van de Joodse staat.
Vervolgens wordt er nog gewezen op een bijzonder interview met de Braziliaanse ambassadeur in Japan. Het gaat over de kleinzoon van Oswaldo Aranha, die 70 jaar geleden de Algemene Vergadering van de VN voorzat.

'De Joodse boekenkast, in het hart van Aboe Dhabi' gaat over een heel bijzondere tentoonstelling in een museum in de hoofdstad van Aboe Dhabi, die veel bezoekers aantrekt. Het gaat hier over een heel oud boek van de Torah, dat in een kunstmuseum in Aboe Dabi tentoongesteld ligt. De krant vraagt zich af of het hier om een verandering in de betrekkingen tussen Aboe Dabi en het Jodendom zou kunnen gaan.

'De premier in Kenia: We zullen een ambassade in Rwanda openen' meldt het bericht over het bezoek van premier Netanyahu aan Kenia. Netanyahu zei dat Israël de betrekkingen met Afrika wil versterken.

'Is de hemel de grens? Stakingsdreigingen op luchthaven Ben Goerion dit weekeinde' schrijft de krant boven een bericht, dat voor velen het belangrijkste kan zijn. Het luchthaven­personeel wil vrijdag met een staking beginnen. Honderden vluchten zullen daardoor worden getroffen. Het gaat om een strijd met de stad Lod, die van de luchthaven gemeentelijke belastingen wil innen. En dat bevalt de luchthaven helemaal niet. Ik vind dat op een luchthaven die de enige poort naar buiten is, nooit gestaakt mag worden. Laten we hopen dat men het eens wordt zonder staking. Het mag niet zo zijn dat Israël bijna wordt afgesloten.

Dat was onze blik op de titelpagina’s van vandaag. Buiten schijnt nog steeds de zon. Bij ons op de redactie werken we al hard aan het januari­nummer van ons blad. Januari 2018, wat gaat de tijd toch snel. Ik wens u een prachtige en rustige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.