Liever verliezen dan moeten aantreden tegen een Israëli

dinsdag 28 november 2017 |  Redactie Israel Today
De Iraanse regering prees maandag een van de worstelaars van het land, die opzettelijk een worstelwedstrijd verloor om na het verslaan van die tegenstander niet te moeten aantreden tegen een Israëlische atleet, zo meldde het persbureau AFP. Het verhaal van Alireza Karimi Mashiani heeft in de sociale media in Iran veel aandacht getrokken, en velen steunden zijn beslissing.

Deze worstelwedstrijd vond plaats in de Poolse stad Bydgoszcz tijdens het U-23e Wereldkampioenschap in de categorie 86 kg. Zoals u kunt zien op video-opnamen, was Karimi Mashiani al goed op weg om de wedstrijd tegen de Rus Alikhan Zabairov te winnen, maar hij liet zich verslaan, nadat hij een stem in Perzisch hoorde die hem toeriep om het gevecht te verliezen. De Iraanse regering en de Iraanse worstelbond staan achter het besluit van Karimi Mashiani.

'Uw nobele en heldhaftige daad tijdens het wereldkampioenschap in Polen, waar u de kans om een medaille te winnen en op het podium te staan opgaf, is een daad van de hoogste menselijke waarde en een bron van trots en lof,' aldus een officiële verklaring op de website van het Iraanse ministerie van Jeugd en Sport, die gericht was tot Karimi Mashiani.

Hij werd door de Federatie tot held uitgeroepen en geprezen voor zijn afzien, met een verwijzing naar zijn gelijksoortig gedrag in 2013. 'Het is de tweede keer dat u daarmee tegen de onderdrukking van het Palestijnse volk bent opgestaan, doordat u uw recht in een daad van totale onderwerping hebt opgegeven: 'De trainer van het Iraanse nationale team voor vrij worstelen, Mohammad Talaie, hoopt dat de Iraanse regering deze daad weet te waarderen en dat zijn atleten daarvoor beloond zullen worden.
De Islamitische Republiek verbiedt haar atleten regelmatig om aan te treden tegen Israëlische atleten.

Voor sportliefhebbers: de hele worstelwedstrijd

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.