Groeten uit Israël: 'Egypte zet Abbas onder druk'

dinsdag 28 november 2017 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Precies toen ik gisterenmiddag onze redactie verliet, begon het te regenen. Gelukkig waren het maar een paar druppels die zich pas tot een sterkere regen ontwikkelden toen ik al in de auto zat. Gisteren waren er geen demonstraties, dus ik kwam snel uit Jeruzalem. Na een paar kilometer was het plotseling droog, de regen was in Jeruzalem gebleven. Vanochtend schijnt de zon weer vanuit een heldere blauwe lucht, het is zelfs een beetje warmer geworden. De temperatuur zal naar verwachting vandaag 18 graden Celsius bereiken in Jeruzalem, en een aangename 22 graden Celsius bij ons in Modi'in. Winter kun je het niet noemen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt met temperaturen die gebruikelijk zijn voor het seizoen. In de komende nacht kunnen er af en toe regenbuien zijn in het noorden van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 21 graden, Tiberias bij het Meer van Galilea 24 graden, Dode Zee 24 graden, Eilat bij de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met een halve centimeter gedaald en bevindt zich nu op 214,34 m onder zeeniveau.

Ook vandaag zijn de drie kranten het weer eens over de hoofdonderwerpen. Hier is onze dagelijkse blik op de voorpagina's van de kranten van vandaag:

De voorpagina's van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israël Hayom.

'De aanbevelingswet van Likoed komt er door: Kachlon beloofde er tegen te zijn, maar steunde hem' luidt de kop van de krant Ma'ariv. De zogenaamde 'Aanbevelingswet' is een wetsvoorstel die door de Likoedpartij is voorgesteld om de politie te verbieden om na een onderzoek aanbevelingen voor vervolging te doen. Deze wet wordt zwaar bekritiseerd, het zou een wet zijn voor één man, voor premier Benjamin Netanyahu. De wet zou namelijk ook van toepassing zijn op lopende onderzoeken, zoals het onderzoek naar de diverse vermeende affaires van Netanyahu, zoals de zogenaamde Dossiers 1000 en 2000, en de oppositie is verontwaardigd.

'Danny Danon bedrijft politiek ten koste van het publiek' zegt een andere kop over onze VN-ambassadeur Danny Danon. Het gaat hier om een onderzoek van het tv-nieuws 'HaChadashot' (De Nieuwsberichten) van de kanalen 12 en 13, volgens welke Danon grote sommen geld van de 'World Zionist Organisation' heeft gebruikt om Likoed-leden die hem steunen goede banen te bezorgen. Daarmee zou Danon zijn weg naar de top van Likoed en de Verenigde Naties hebben gebaand. Ondanks de beschuldigingen wordt echter bevestigd dat Danny Danon zeer goed werk verricht bij de Verenigde Naties. Danon van zijn kant wijst deze beschuldigingen natuurlijk van de hand. Nu moeten we afwachten hoe de dingen zich ontwikkelen.

Een laatste kop, 'Iron Dome ook op zee', gaat over de geslaagde poging om met behulp van de Iron Dome doelwitten in zee te verdedigen tegen raketten, zo luidt de kop. Nu kunnen ook Israëls gasvelden in de Middellandse Zee worden verdedigd.

'Een schande' schrijft de krant Yediot Achronot in chocoladeletters boven zijn commentaar op het nieuws dat de Knesset in eerste lezing de zogenaamde 'Aanbevelingswet' heeft goedgekeurd. Yediot Achronot is niet bekend als een grote vriend van de premier en noemt de nieuwe wet gewoon 'De Bibi-wet', omdat die volgens hem op hem afgestemd is. De krant vermeldt ook dat minister van Financiën Moshe Kachlon (Koelanoe) beloofd had tegen de wet te stemmen en deze belofte niet is nagekomen en vóór heeft gestemd.

'70 voor het JA van de Verenigde Naties' luidt de kop boven aan de pagina, die over een veel leuker onderwerp gaat. Het is nu 70 jaar geleden dat de VN voor het verdelingsplan stemde en daarmee de weg vrijmaakte voor de oprichting van de staat Israël. Deze stemming wordt vandaag nagespeeld in New York in het oude gebouw waar de stemming plaatsvond op 29 november 1947, met deelname van de landen die destijds 'ja' hebben gestemd. Op de achterkant van de editie van vandaag - zie de afbeelding hiernaast - staat de voorpagina afgedrukt van 30 november 1947, de dag na de stemming.

'De explosie die Jaffa bang maakte' is een kort bericht over een enorme explosie in Jaffa. Een winkel is waarschijnlijk ontploft als gevolg van gasballonnen, een huis van drie verdiepingen is ingestort. Dit gebeurde afgelopen nacht, zodat details nog niet bekend zijn. Later werd in de media bericht dat drie mensen door de explosie werden gedood. Gasballonnen lijken de oorzaak te zijn geweest van de explosie die in het bedrijfspand heeft plaatsgevonden.
Onderaan de pagina kunt u lezen over de verloving van prins Harry met actrice Meghan Markle; 'prinses Markle' noemt de krant haar. Een beetje sensatienieuws is altijd welkom bij Yediot Achronot.

'Egypte zet Machmoud Abbas onder druk: hervat de onderhandelingen met Israël' schrijft Israel Hayom boven een exclusief artikel. Egypte wil een verenigd front vormen tegen Iran en zijn terroristische organisaties, dus de vredesonderhandelingen moeten worden hervat.
Daarnaast vermeldt de krant ook de succesvolle poging van een Iron Dome op zee.
En dan gaat het, net als de andere kranten, over het belangrijkste onderwerp van de dag. 'De Aanbevelingswet - voor versnelde goedkeuring'. In tegenstelling tot Yediot Achronot is de krant niet verontwaardigd, wat niet verwonderlijk is.
Een ander bericht gaat over een nieuwe legerverordening betreffende computers met strikt vertrouwelijke inhoud die officieren willen meenemen. Vanaf nu moeten zij rechtstreeks toestemming krijgen van de stafchef of zijn plaatsvervanger, anders moet de computer in de basis blijven. 'U neemt een vertrouwelijke computer mee naar buiten? Vraag het aan de stafchef', luidt de kop. Op de achtergrond gaat het hier om een officier die ongeveer een jaar geleden een computer met strikt vertrouwelijke informatie mee naar huis heeft genomen. Inmiddels heeft hij de dienst verlaten.
En als laatste bericht wordt hier ook de verloving van de Britse Prins Harry vermeld. 'Het verliefde koninkrijk' luidt de kop. Er moeten toch ook een paar leuke verhalen op de voorpagina staan.

Dat was onze blik van vandaag op de voorpagina's van de kranten. Nu weet u waar we het vandaag in Israël over gaan hebben. Ik wens u een prettige en mooie dinsdag, het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.