Politie contra demonstranten: het stinkt in Jeruzalem

maandag 27 november 2017 |  Dov Eilon
Toen ik vanochtend in Jeruzalem aankwam, werd ik begroet door een ondraaglijke stank. De schoonmakers van de stad hadden gisteren net de straten en trottoirs schoongemaakt. Die geur ken ik al sinds vorige week. Het is de geur van groen stinkend water dat de politie bij demonstraties in hun waterkanonnen gebruikt om demonstranten van de straten te verwijderen.

Gisteren waren de orthodoxe Joden van de Jeruzalemse tak van de Litouwse stroming op aanwijzing van hun rabbijnen weer de straten opgegaan om te protesteren tegen de arrestatie van hun vrienden, die weigerden zich te melden bij het rekruteringscentrum van het Israëlische leger. Daarom zijn zij gisteren veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf.

De demonstranten blokkeerden rond 15 uur het kruispunt van de Jaffastraat en Sarei Israel en dus werd er een verkeerschaos veroorzaakt. Er kwamen steeds meer mensen die dansend en zingen op het kruispunt bijeenkwamen en het verkeer tot stilstand brachten. Toen begon de politie hun stinkende waterkanonnen in te zetten, zoals op bovenstaande video te zien is. Wie dan per ongeluk binnen het 'bereik' van het waterkanon kwam, had pech.

Later, tegen 17 uur, stroomden de demonstranten naar de richting van de Snarenbrug, waar de belangrijkste uitvalsweg van Jeruzalem zich bevindt. De afrit werd geblokkeerd, de files werden steeds langer en langer. Ondertussen wachtte ik op mijn bus en gelukkig kwam ik op de juiste lijn terecht, die via autoweg 443 naar Modi'in rijdt. Toen de bus op het kruispunt stopte, waar daarvoor het stinkende water naar de demonstranten was gespoten, drong de stank van groen water de bus binnen. Gelukkig spoot een medereizigster wat van haar parfum, anders zou het bijna onmogelijk geweest zijn om verder te rijden. De geur is onbeschrijfelijk.

Maar nu terug naar de demonstranten. De strijd tussen hen en de politie duurde tot 20 uur, er stroomde nog veel groen water tot de wegen weer geopend konden worden voor het verkeer. Tientallen orthodoxe demonstranten werden gearresteerd. Zullen deze protesten er nu toe leiden dat de Israëlische regering afziet van het oproepen van orthodoxe Joden naar de rekruteringscentra? Zij krijgen toch steeds een vrijstelling van militaire dienst.

Waarschijnlijk zullen we deze protesten en de daarmee samenhangende verkeerschaos in de toekomst dus ook moeten accepteren. Het is verschrikkelijk.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.