Israëlische hulp bij het onderwijs in Zuid-Soedan

maandag 27 november 2017 |  Yossi Aloni
Er heerst grote vreugde in Zuid-Soedan - het jongste land ter wereld, maar ook een van de armste landen ter wereld. Tijdens een feestelijke ceremonie aan de Universiteit van Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan werd het eerste wetenschaps- en technologiecentrum van het land geopend.

Dit centrum werd voornamelijk gebouwd met behulp van Israëlische vrijwilligers van de hulporganisatie IsraAid, dat de afgelopen jaren actief was in Zuid-Soedan. De Stichting Gelfand Family Foundation, UNESCO en Stem Synergy, de technologiepartner van IsraAid, waren partners bij de oprichting van het centrum.

Het nieuwe, moderne centrum fungeert als educatief platform voor Soedanese jongeren, leerlingen van middelbare scholen en universiteitsstudenten. Ze worden er getraind tot ingenieurs, technici, monteurs, onderzoekers en wetenschappers, die zullen bijdragen aan de economische en sociale ontwikkeling van het arme land.

Voor de komende drie jaar heeft het centrum zich een ambitieus doel gesteld: 10.000 kinderen en jongeren moeten worden getraind in 8 laboratoria en werkplaatsen op de volgende vakgebieden: bouw en constructie, metaal, hout, natuurkunde, elektronica, computers, mechanica, chemie en optica.


Een prakticumlokaal voor Scheikunde. (Foto: IsraAid)

Dit is een belangrijke bijdrage aan Zuid-Soedan, dat pas in 2011 zijn onafhankelijkheid uitriep en in datzelfde jaar tot de VN is toegetreden. 51 procent van de bevolking leeft onder de armoedegrens (minder dan één dollar per dag volgens de VN-definitie) en slechts 27 procent van de bevolking kan lezen en schrijven. Van de wegen van het land is maar ongeveer 40 procent geasfalteerd. Slechts 7,5 procent van de bevolking heeft fatsoenlijke sanitaire voorzieningen en maar 1 procent van de bevolking is aangesloten op elektriciteit. Zuid-Soedan is zo arm dat vorig jaar werd besloten dat de vieringen op de Dag van de Onafhankelijkheid werden afgelast om geld te besparen.

De Zuid-Soedanese vice-president James Wani Igga nam deel aan de openingsceremonie van het wetenschappelijke centrum om het belang te onderstrepen dat de regering hecht aan hoogwaardige wetenschappelijke en technologische vorming. Hij deed dat namens de Zuid-Soedanese president Salva Kiir Mayardit. Ook de minister van Onderwijs, hoge ambtenaren en universiteitsleiders waren bij de ceremonie aanwezig. Igga prees de bijdrage van de Israëlische organisatie IsraAid, die de universiteit begeleidde bij haar inspanningen om een sterke wetenschappelijke en technologische infrastructuur in het land te ontwikkelen.

'IsraAid werkt al anderhalf jaar continu samen met de universiteit om deze dag te bereiken, en het is inspirerend om te zien dat onze gezamenlijke inspanningen vruchten afwerpen en dat we erin geslaagd zijn om zo' n kritisch project op poten te zetten dat zeker zal bijdragen aan de sociale en economische ontwikkeling van Zuid-Soedan,' aldus Ophelie Namiech, al vele jaren directeur bij IsraAid. Zij heeft ook moeilijke tijden doorgemaakt tijdens de burgeroorlog. Haar huis werd verscheidene dagen belegerd, maar tenslotte werd ze uit die situatie gered.
'De huidige resultaten zijn indrukwekkend, maar we hebben nog veel hard werk voor de boeg', aldus Tim Barka, hoofd van het huidige hulpprogramma van IsraAid. 'Nu moeten we de banden met de bevolking aanhalen om mogelijk te maken, dat vrouwen en mannen, jongens en meisjes toegang tot onderwijs en vorming krijgen'.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.