Groeten uit Israël: Shabbatscrisis eindigt in Status Quo

maandag 27 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg was de hemel weer stralend blauw, nadat het gistermiddag een beetje had geregend. Ondanks de zon is het momenteel nog best koel. De thermometer staat op 10 graden; tegen de middag zou het dan iets warmer worden, rond de 16 graden. Bij ons thuis in Modi’in is zelfs een aangename 22 graden voorspeld.

Helaas werd de vreugde over deze mooie en zonnige ochtend door een onverdraaglijke stank verstoord, want gisteravond was er weer een grote demonstratie van orthodoxe Joden, u kent ze al, de Jeruzalemse groep van de Litouwse stroming, die tegen de militaire dienst protesteert. Zodoende waren er weer wegblokkades, de politie moest met waterkanonnen optreden, vandaar deze walgelijke stank. Want het gaat hier niet om gewoon water, maar om een groenachtig brouwsel, de stank is onbeschrijflijk. Over de demonstratie en de stank in Jeruzalem straks meer.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt met hier en daar wat regenbuien aan de kust. Iets koeler dan gisteren, de temperaturen iets onder het gemiddelde voor de tijd van het jaar. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat op 214,335 meter onder de zeespiegel.

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'De Chef van de Generale Staf denkt na: Veranderingen in het bevel tot gezamenlijke dienst' plaatst de krant Ma'ariv boven een groot artikel over de gemeenschappelijke dienst van mannen en vrouwen in het leger. Het bericht over de 13 vrouwelijke militairen die de komende maand hun dienst in drie tanks zullen beginnen, heeft gisteren voor grote onrust gezorgd. Velen hebben kritiek op dit project van het leger. Ook religieuze militairen hebben er een probleem mee om samen met vrouwen te dienen. Het probleem is niet nieuw, maar het heeft door het bericht van gisteren weer nieuwe conflictstof gekregen. Men verwacht echter niet dat de Chef van de Generale Staf Eizenkot flinke veranderingen gaat aanbrengen in de gemeenschappelijk dienst, zoals de rabbijnen eisen.

Shabbatcrisis ten einde: Status quo wordt gehandhaafd” schrijft de krant over het einde van de crisis rond werk op shabbat. Veel gedoe om niets, zou ik zeggen. De minister van Volksgezondheid is gisteren wel afgetreden, maar zijn partij, de Torahpartij (Jahadut Hatorah), blijft desondanks in de coalitie. De status quo blijft dus gehandhaafd, de winkels in Tel Aviv kunnen op shabbat open blijven, het treinverkeer mag door de week niet worden gehinderd. En de thans voormalige minister van Volksgezondheid zal wellicht als 'viceminister van Volksgezondheid' heel snel zijn ambt weer overnemen. Waarom dan dit hele oproer?

Helemaal onderaan op de voorpagina staat nog een bericht over de gerechtelijke overeenkomst met een acteur, die ervan was beschuldigd vrouwen seksueel lastig gevallen te hebben, ja weer een, maar zijn zaak werd al door de #MeToo-golf openbaar gemaakt.

'Tegen de stroom in' luidt in de krant Yediot Achronot de kop boven de foto waarop te zien is hoe een vrouw, die alleen maar de straat wilde oversteken, in de demonstratie terecht kwam en door de stinkende waterstraal werd gepakt. Au.
Omdat we hier in Jeruzalem al gewend schijnen te zijn aan die demonstraties en wegblokkades, heeft alleen deze krant een foto van de demonstratie gekozen voor de voorpagina.

Over 'De nieuwe shabbatwetten'legt de krant uit, dat de winkels in Tel Aviv op shabbat open kunnen blijven, in andere steden mogen de winkels alleen met toestemming van de minister van Binnenlandse Zaken open zijn. De onderhouds­werkzaam­heden aan het spoor zullen worden verricht met inachtneming van de Joodse traditie. Nou dan.

De overige koppen gaan over de nieuwe tank­chauffeuses: 'De storm van de tankvrouwen', luidt de koptekst hier. Velen schijnen moeite te hebben om aan een nieuwe realiteit te wennen.
Een andere kop gaat, net als in Ma'ariv, over de strijd of de overleden zanger Amir Frisher Gutmann nu wel of niet kanker had: 'De strijd om de kanker'. Men heeft het hierover omdat zijn familie van mening is dat Amir ten gevolge van een onnodige chemotherapie verzwakt was en daardoor verdronken zou zijn. Het is inderdaad een treurig verhaal.

'De zaak van Ivgi' luidt de laatste kopregel, over de acteur die van seksueel misbruik werd beschuldigd. Hij zou een goede deal hebben gekregen, omdat hij zich niet voor de rechter hoefde te verantwoorden. Wanneer houden deze beschuldigingen van seksuele hinder nu eindelijke eens op?

Nadat in het bovenste gedeelte van de voorpagina over het einde van de shabbatcrisis werd bericht: 'Crisis ten einde: Shabbatswetten worden bespoedigd, Lizman op weg terug naar ministerie van Volks­gezond­heid' kiest de krant Israel Hayom voor een ander, maar heel interessant onderwerp:
'Ter ere van de stemming', luidt hier de kop. Daarmee wordt gedoeld op de feestelijk­heden ter herdenking van de stemming in de Verenigde Naties over het stichten van de staat Israël 70 jaar geleden. In het Hebreeuws is de kop een soort woordspeling: BeHatzda’a leHazba’a. Eer en stemming klinken in het Hebreeuws bijna hetzelfde. De krant schrijft vandaag over de dag, nu 70 jaar geleden, dat de Verenigde Naties besloten de stichting van de staat Israël toe te staan. Morgen wordt in het oude VN-gebouw deze stemming herdacht. Bekende personen vertellen in de krant van vandaag over deze bijzondere dag, hoe ze die hebben beleefd. 'Kaf Tet be’november' wordt deze datum genoemd, waarmee 29 november 1947 wordt bedoeld, de dag van de stemming.

33 voor, 13 tegen, 10 onthoudingen, 1 afwezig. Het resultaat van de historische stemming van 29 november 1947, die leidde tot de geboorte van de staat Israël.

Dat was onze gezamenlijke blik op de voorpagina’s van de dagbladen. Buiten schijnt nog steeds de zon. Maar steeds meer wolken dijen uit. Misschien krijgen we vandaag toch nog een paar regendruppels. Ik wens u een prettige en goede maandag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.