Groeten uit Israël: Orthodoxe druk op Shabbatswetten

zondag 26 november 2017 |  Dov Eilon

Een nieuwe week is begonnen. Het weer heeft het afgelopen weekeinde het goede met ons voor gehad. Het was een beetje bewolkt, maar hier en daar gluurde de zon door de wolken heen. De temperaturen waren ideaal voor een uitstapje in de natuur. Vrijdagmiddag leek het nog of we een fatsoenlijke regenbui zouden krijgen, zoals u op de foto van vandaag kunt zien. De natuur bood ons prachtige beelden. Vanmorgen vroeg straalde de zon, maar tegen de middag zou het ander weer worden. Men heeft ons regen en onweer voorspeld. En dat is ook prima.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Eerst helder, later gedeeltelijk bewolkt. Harde oostenwind in de bergen in het noorden. Tegen de middag kunnen in het midden van het land hier en daar regenbuien vallen, begeleid door onweersbuien. De komende nacht hier en daar regenbui met onweer aan de kust. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,325 meter onder de zeespiegel.

In politiek opzicht is het dit weekeinde flink stormachtig geworden. Ditmaal lijken de drie kranten het eens te zijn, ze hebben allemaal hetzelfde onderwerp als hoofdkop gekozen. Het gaat over de shabbat. Hier dus onze blik op de voorpagina’s van de dagbladen van vandaag.

De titelpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Na het aftreden van Litzman: Religieuze wetgeving wordt doorgedrukt', luidt de kop in de krantMa'ariv. Litzman, die nog steeds minister van Volksgezondheid is, en lid van de Joodse Torah-partij (Jahadut Hatorah), lijkt zijn dreigement nu toch waar te maken en zal vandaag zijn ontslag indienen. Het gaat over de onderhouds­werkzaamheden aan de spoorwegen op shabbat. De partij van Litzman wil geen deel hebben aan het onteren van de shabbat; de ingediende voorstellen voor een oplossing vonden zij onvoldoende. Zijn aftreden zal hoogstwaarschijnlijk het doel bereiken van de Torah-partij, die in de coalitie wil blijven: De regering zal zich nu zeer intensief met de wetgeving over het werken op de shabbat bezighouden. De orthodoxe partijen zouden graag willen zien dat het ministerie van Binnenlandse Zaken onder leiding van Arie Deri de bevoegdheid krijgt om ook over stedelijke verordeningen met betrekking tot de shabbat te beslissen, wat dan ook weer gevolgen kan hebben voor de winkelopening op shabbat in Tel Aviv.

'Honderden bidders in een moskee op de Sinaï door ISIS afgemaakt', schrijft Ma'ariv over de wrede terreuraanslag op het schiereiland Sinaï: Een vreselijke aanslag, waarin moslims andere moslims wreed vermoordden, in een moskee. Daar zijn gewoon geen woorden voor.

De krant Yediot Achronot houdt zich in zijn kop ook bezig met de strijd om werken op shabbat: 'Hij gaat eruit', aldus de kop. Dat slaat natuurlijk op de minister van Gezondheid, Litzman. Daarbij wordt onder meer zijn visie geciteerd, dat in geval van werkzaamheden midden in de week, treinen moeten worden geschrapt, stations gesloten, en dat duizenden militairen problemen zullen hebben om hun basis te bereiken. 'De militairen? Die kunnen met de bus reizen,' zei hij. Dat heeft velen kwaad gemaakt, want het is niet zo makkelijk als het klinkt, wanneer duizenden militairen na het weekeinde weer naar hun kazernes moeten reizen. Chaotische toestanden zijn daar helaas voorgeprogrammeerd.

Verder wordt natuurlijk de aanslag op het schiereiland Sinaï genoemd: 305 slachtoffers, luidt kop kort. Het was de grootste aanslag die er ooit in Egypte is geweest.
Een laatste kop gaat over onze vrouwelijke militairen. 'De eerste vrouwelijke tankchauffeurs'. Na een cursus van acht maanden zullen de eerste 13 vrouwelijke tankchauffeurs hun dienst beginnen en daarmee geschiedenis schrijven. Overigens zullen zij alleen worden ingezet aan grenzen met landen, waarmee Israël een vredesverdrag heeft gesloten. Petje af voor deze vrouwelijke militairen. Ze zullen binnenkort met hun pantserwagens worden ingezet aan de zuidgrens.

'Litzman is afgetreden, shabbatwetten worden versneld behandeld', schrijft de krant Israel Hayom over de crisis rond de shabbat. Vandaag zal de ministerscommissie voor wetgeving vergaderen en zich beraden over een beperking van werken op shabbat. We zullen wel zien wat daar uit komt. De nieuwe minister van Volksgezondheid zal nu voorlopig Binjamin Netanyahu zijn.

'Egypte gechoqueerd door moordaanslag – en vecht: Tientallen ISIS-terroristen geliquideerd' schrijft de krant over de aanslag in Egypte.
Een laatste kop gaat over de vier jaar geleden overleden beroemde en door alle Israëliërs geliefde zanger Arik Einstein. Ook u, beste lezer, kent vast wel enkele liederen van hem. Deze zijn een onafscheidelijk deel van Israël.

Arik Einstein: Atur Mitzchech

Dat was een blik op de dagbladen van vandaag. Zoals u ziet, zal het ook deze week niet saai zijn. Hoe het nu met de strijd over de shabbat verder zal gaan, daarover zullen we u uiteraard verder op de hoogte houden. Maar ik denk dat er geen oplossing zal zijn die alle partijen tevreden zal stellen; zo'n oplossing is er wellicht niet.

En nu wens ik u een prettige een aangename zondag. Hier bij ons wordt alweer hard gewerkt aan het volgende nummer van ons blad Israel Today, waarop u zich voor nog geen 40 Euro kunt abonneren. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.