Groeten uit Israël: Staatsaccountant: geen inperking

vrijdag 24 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Ook vandaag is het nog betrekkelijk koel. Gisteren heb ik voor het eerst mijn trui uit de kast gehaald. Een ongewoon gevoel, het is nog niet eens zo lang geleden dat we onze airco nauwelijks uitschakelden, zo warm was het hier. En nu zit ik hier in mijn trui en schrijf deze regels. Vanaf morgen zou het weer iets warmer worden, maar slechts voor korte tijd, want vanaf zondag zouden de temperaturen weer wat gaan dalen, en er is dan ook weer wat regen voorspeld. Klinkt toch goed, die hebben we immers nodig.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, met voor het jaargetijde te lage temperaturen. In de loop van de ochtend kunnen er hier en daar regenbuien vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 23 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,325 meter onder de zeespiegel.

Het is alweer vrijdag, dan zijn de kranten extra dik, met heel wat bijlagen, opdat het niet saai wordt. Ondanks internet hebben kranten juist in het weekeinde hier bij ons in Israël nog een grote waarde. De vrijdag-edities zijn een vast onderdeel van het weekeinde. In elke woning ligt op zijn minst één krant, op tankstations krijg je ze vaak gratis uitgedeeld als je voor een bepaald bedrag hebt getankt. Veel automobilisten plannen dat in en doen hun best om pas vrijdag naar het tankstation te gaan. Dat heb ik zelf ook vaak genoeg gedaan. Als je iets gratis kunt krijgen, waarom dan niet? En dan hier de voorpagina’s van de kranten van vandaag.

De voorpagina’s van de weekeindkranten. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'De wetsvoorstellen van Likoed verzwakken de rechtsstaat' citeert de krant Ma'ariv het commentaar van de staatsaccountant Avichai Mandelblit op de door Likoed voorgestelde wetten, die onder andere de bevoegdheden van de staatsaccountant willen beperken.
Ook was er het wetsvoorstel dat de politie verbiedt om na een onderzoek aanklacht-adviezen te geven. Achter deze voorstellen zitten uiteraard de onderzoeken van de zogenaamde dossiers 1000, 2000 enz. Graag zou men willen verhinderen dat premier Netanyahu in een van deze zaken een aanklacht krijgt. Vandaar dat Likoed graag de competenties van de politie en van de staatsaccountant wil inperken. Dat ruikt niet goed, Netanyahu zei steeds weer en zegt het nu nog steeds: 'Er was niets, er is niets en er zal ook niets zijn.' Dan zou toch alles oké moeten zijn?

Uitspraken van Tzipi Hotovely, de viceminister van Buitenlandse Zaken, over het Jodendom in de Verenigd Staten, zorgden voor een storm. Hun kinderen zouden niet in militaire dienst hoeven, zoals de Israëlische jeugd, en dus een veel gemakkelijker leven hebben. Daardoor zouden zij zich geen voorstelling kunnen maken van de realiteit hier in Israël. Door deze uitspraken is Hotovely in het kruisvuur van de kritiek komen te staan. In Amerika is men verontwaardigd en gekwetst.

Een voorzitter van een Joodse gemeente in de VS eiste het ontslag van de viceminister. Men moet niet vergeten dat de betrekkingen tussen het Jodendom en de Verenigde Staten door de strijd over een (liberale) gebedsplaats bij de Klaagmuur toch al zeer gespannen zijn, en nu zou er nog meer olie op het vuur worden gegooid, verweet men Hotovely, die inmiddels haar excuses heeft aangeboden en niemand wilde kwetsen. Ook Netanyahu verontschuldigde zich en bekritiseerde zijn plaatsvervangster. Netanyahu is namelijk ook minister van Buitenlandse Zaken. Nu wacht men erop of hij haar ontslaat of niet.

'Een ander Teva' gaat over het aanstaande ontslag van niet minder dan 1700 medewerkers van het Israëlische farmaceutische concern Teva. טבע Teva is het Hebreeuwse woord voor natuur, zodat de kop een woordspeling vormt die ook gelezen kan worden als Een andere natuur. Als er inderdaad 1700 mensen worden ontslagen, zou dat een van de grootste 'massaontslagen' van het land zijn.

'Onze kinderen, de lone soldiers (eenzame militairen), verdedigen het land met hun lichamen', luidt een van de centrale koppen van de krant Yediot Achronot. Ook hier hier gaat het natuurlijk over de verontwaardiging van de Amerikaanse Joden over de uitspraken van Tzipi Hotovely. En inderdaad, veel Amerikaanse jonge Joden komen naar Israël om hier hun militaire dienst als 'eenzame militairen' te verrichten. Dan kan men de verontwaardiging over de opmerkingen van de viceminister van Buitenlandse Zaken begrijpen.

'Door de strijd van de politici wordt de shabbat van de strijders kapot gemaakt', schrijft de krant over strijd over het werk van de Israëlische Spoorwegen op shabbat. Gisteren werd weliswaar gemeld dat de werkzaamheden op shabbat beperkt zouden worden, maar concreet werd er niets besloten. Zo maken veel militairen zich zorgen of ze zonder problemen thuis kunnen komen. Ze vrezen dat er vandaag al trajecten afgesloten zouden kunnen worden om met het onderhoudswerk te kunnen beginnen. Zoiets zou tot chaotische toestanden kunnen leiden. Wat is nu belangrijker? Het tegen elke prijs aanhouden van de shabbat, of het welbevinden van de burgers en de militairen?

'Hetze zonder schaamte' schrijft de krant over de hetze tegen president Reuven Rivlin, nadat hij het gratieverzoek van de militair Elor Azaria had afgewezen. Sindsdien wordt op internet op de meest grove wijze tegen hem opgehitst. De krant bericht dat hij een aantal van de mensen, die erg slechte dingen over de president hebben geschreven, persoonlijk heeft gevraagd of ze ook nu nog achter hun uitspraken staan. Velen van hen zeiden ja.

'Verlichting voor de geldbuidel: Belasting op goederen uit het buitenland – geschrapt' schrijft de krant Israel Hayom, die voor een geheel ander onderwerp voor zijn voorpagina heeft gekozen. Het gaat daarbij om een eerste publicatie. De invoerrechten voor veel goederen zouden worden geschrapt. Televisies, koelkasten, meubels, schoenen, alles zou nu veel goedkoper kunnen worden, aldus de minister van Financiën, Moshe Kachlon. Een leuk bericht voor het weekeinde.

'De spoorcrisis op de shabbat: Nachtelijke onderhandelingen voor een oplossing' bericht de krant over de strijd over de werkzaamheden aan het spoor.
Uiteraard wordt er ook geschreven over de kritiek op Tzipi Hotovely. 'Kritiek van alle kanten: “Een pijnlijke uitspraak”' luidt hier de kop. U weet al waar het over gaat.
Een ander bericht gaat over de onderzeeër­affaire. Daar zou iemand worden aangeklaagd die betrokken was bij de omkoping en het bedrog. Gisteren werd bericht dat het Duitse concern Thyssen-Krupp heeft bevestigd dat het geld aan een Israëlische tussenpersoon zou hebben betaald.

Dat was onze blik op de dagbladen van vandaag. Nu wordt het tijd ons voor te bereiden op het weekeinde en de shabbat. De kranten zullen we dan later wel lezen. Ik wens u, beste lezers, een prettig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.