Nieuwe bankbiljetten eren Israëlische vrouwen

donderdag 23 november 2017 |  Redactie Israel Today
Gisteren presenteerde president Reuven Rivlin samen met de presidente van de Israëlische Bank, Karnit Flug, twee nieuwe bankbiljetten, waarop voor het eerst in de geschiedenis van de staat vrouwen zijn afgebeeld.

President Reuven Rivlin en de voorzitter van de Israëlische Bank presenteren de nieuwe bankbiljetten. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

De nieuwe bankbiljetten van 20 en 100 shekel worden deze donderdag in omloop gebracht. Op het biljet van 20 shekel is Rachel Bluwstein afgebeeld, beter bekend als Rachel, de dichteres. Zij werd in 1890 in Rusland geboren en emigreerde al in 1909 naar Palestina. Ze was een van de eerste Israëlische vrouwelijke dichters en onderwees Russische vluchtelingenkinderen de Hebreeuwse taal.

Deze twee nieuwe biljetten zullen vandaag in omloop zijn (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Op het 100 shekel biljet is de schrijfster, dichteres en taalkundige Leah Goldberg afgebeeld. Goldberg studeerde in Berlijn en Bonn, waar ze in 1935 haar doctorstitel in de filosofie ontving, maar schreef al vanaf haar kindertijd in Hebreeuws, waarvan ze baat had in haar nieuwe huis Tel Aviv, waarheen ze onmiddellijk na haar studie verhuisde.

President Rivlin was zeer verheugd over de invoering van de nieuwe bankbiljetten en zei: 'Vanaf nu en voor het eerst is er gelijkheid tussen mannen en vrouwen op de bankbiljetten van Israël.' Ook de presidente van de Israëlische Centrale Bank, Karnit Flug, was aanwezig op de persconferentie, en het is misschien geen toeval dat de bankbiljetten met de twee vrouwelijke dichters onder haar leiding werden ontworpen.

De nieuwe bankbiljetten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar hebben ook een geavanceerde bescherming tegen pogingen tot namaak. Ze zijn ook iets verschillend van grootte en maken het voor blinden gemakkelijker om ze te herkennen.

De twee nieuwe bankbiljetten van vandaag completeren de nieuwe serie bankbiljetten met beroemde dichters. Op het biljet van ₪ 50 staat de dichter Shaul Tchernikovsky, op het ₪ 200 biljet staat de dichter Natan Altermann. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.