Werk aan spoor op shabbat beperkt na dreiging minister

donderdag 23 november 2017 |  Redactie Israel Today
Onderhoudswerkzaamheden aan de Israëlische spoorwegen zijn noodzakelijk. Rails moeten worden onderhouden en seininstallaties gerepareerd. Omdat men rekening houdt met de passagiers wordt dit werk vaak uitgevoerd op de shabbat, de dag waarop het treinverkeer stilstaat.

Afbeelding: Werk aan de spoorweg in Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90).

Maar de religieuze partijen zien dat natuurlijk niet graag. Zij eisen dat het werk op een weekdag wordt uitgevoerd. Dat zou weer leiden tot een verkeerschaos, zoals we in Israël al meerdere malen hebben gezien, toen stations gedurende de werkweek enkele dagen gesloten moesten worden om werkzaamheden te kunnen uitvoeren.

Gisteren dreigde de minister van Volksgezondheid Litzmann af te treden, als het werk op de shabbat wordt uitgevoerd. In regeringskringen vreesde men voor een crisis, zou de trein naar nieuwe verkiezingen rijden die niemand echt wil? Nu moest men besluiten, of de religieuze partijen tegemoet te komen en het werk binnen de werkweek uit te voeren en daarbij de boosheid van de passagiers maar te accepteren, of een regeringscrisis met mogelijk nieuwe verkiezingen te veroorzaken.

Wanneer het treinverkeer wordt stilgelegd, zijn de busstations overvol, zoals hier enkele maanden geleden in Tel Aviv. (Foto: Flash90)

In discussies die tot in de nacht duurden, werd afgesproken dat het werk op de komende shabbat zeer beperkt zal zijn. Daarnaast gaf minister van Vervoer Israel Katz de spoorwegbeheerder opdracht, een programma te ontwikkelen om het werk op de shabbat te minimaliseren. De spoorweg moet ook vooraf informeren over werkzaamheden die van vitaal belang (Pikoe'ach Nefesh) worden geacht, want dan mag het werk ook op de shabbat worden uitgevoerd.

Minister van Volksgezondheid Litzman zei later dat niemand geïnteresseerd was in een regeringscrisis omdat men een goede regering heeft. Toch bestaan er dingen die men niet zomaar kan laten gebeuren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.