Groeten uit Israël: Leidt shabbatswerk tot verkiezingen?

donderdag 23 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Toen ik vanochtend vroeg in Jeruzalem aankwam, stond de thermometer in mijn auto op net 10 graden (ja, ik ben weer eens met de auto gekomen, soms gaat het niet anders). Toen ik uit Modi’in wegreed, stond de temperatuur nog op 16 graden, zo groot is het temperatuurverschil tussen beide plaatsen die nauwelijks 25 kilometer van elkaar vandaan liggen. Overigens is er ook een hoogteverschil van rond de 500 meter, wat ook van invloed is op de temperatuur.
De regen is nu opgehouden, nadat het vannacht nog een keer had geregend. Morgen begint het weekeinde weer. Dan zou het zelfs relatief wat warmer worden. En voor volgende week heeft men ons al mooi winterweer beloofd, met hopelijk veel regen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk tot geheel bewolkt, met hier en daar een lichte regenbui. Nog steeds lage temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,325 meter onder de zeespiegel.

En nu is het weer tijd voor een blik op de titelpagina’s van de kranten van vandaag. Twee kranten hebben ditmaal hetzelfde onderwerp als eerste kop gekozen, want het is een vanouds bekend onderwerp, waarover we het hier in Israël wel nooit eens zullen worden. Het gaat over de shabbat. Alleen de krant Maariv vond andere koppen belangrijker.

De voorpagina’s vandaag: Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom.

'Onthuld: de Israëlische operatie achter het lekken van Trump', luidt de eerste kop van Ma'ariv. Daar gaat het weer eens over Trumps gave om geheime informatie prijs te geven. Ditmaal gaat het over een missie waarbij Israëli's in Syrië actief waren om grote hoeveelheden informatie over ISIS te verzamelen. Daarbij ging het over een plan om springladingen in laptops te verstoppen, om ze vervolgens in vliegtuigen te laten exploderen. Deze informatie leidde vervolgens tot het verbod om bij vluchten vanuit bepaalde luchthavens in islamitische landen laptops mee in de cabine te nemen. Trump vertelde in mei dat hij hulp had gekregen van een derde land. Niet bepaald slim, zoiets.

'Likoed tegen Begin' luidt de kop boven een artikel over een strijd binnen de Likoedpartij tussen de fractievoorzitter David Biton en de afgevaardigde Beni Begin. Deze werd op last van Biton uit de commissie voor Binnenlandse Zaken gezet, toen hij weigerde om voor een wet te stemmen die de politie zou verbieden om adviezen te geven voor aanklachten. Daarbij gaat het om een wet die moet verhinderen dat de politie zijn adviezen kan uitspreken voor een aanklacht tegen premier Netanyahu met betrekking tot een van zijn affaires. Beni Begin geldt als een zeer correctie afgevaardigde.

Helemaal onderaan de pagina staan dan nog twee kleine berichten met vergelijkbare koppen.
'Deri tegen Litzman' gaat het over de strijd rond de shabbat, of eigenlijk om minister van Binnenlandse Zaken Deri, die het niet eens is met de dreiging van minister van Volksgezondheid Litzman om af te treden indien er op shabbat aan de spoorlijn gewerkt blijft worden.
'Netanyahu tegen Ha'etzni' luidt de tweede kop, waarbij het gaat over de journalist Nadav Ha'etzni, die in een commentaar Netanyahu adviseerde om af te treden.

'Ganor kreeg 11 miljoen euro' is de opening van de krant Yediot Achronot. Dat gaat over het geld dat de Israëlische bemiddelaar heeft gekregen van de Duitse fabrikant van onderzeeboten Thyssen-Krupp, oftewel 'Dossier 3000'. Een leuk bedrag.

De shabbatcrisis, luidt de volgende kop. Daarbij gaat om een opkomende regeringscrisis over onderhouds­werkzaam­heden aan het spoor op shabbat. Deze werkzaam­heden verricht men graag op shabbat, omdat men dan niet, zoals door de week, het treinverkeer hoeft stil te leggen. Een paar maal heeft men dat gedaan. Duizenden passagiers moesten toen andere verkeers­middelen gebruiken, wat tot chaotische toestanden leidde. Nu heeft minister van Volksgezondheid Litzman (Verenigd Torah Jodendom) gedreigd af te treden indien de werkzaamheden verder op shabbat worden verricht. Elders meer daarover.

Verdere koppen gaan over de strijd in de Likoedpartij. 'Begin out, Biton in', luidt hier een kop. Ook gaat het hier over nieuwe inzichten inzake de bekende zanger die een paar maanden geleden verdronken is. Drugs in het stoffelijk overschot van Amir gevonden“, aldus de kop. Daar had ik u gisteren al over verteld.

'Shabbatcrisis: Wedloop tegen de tijd om een oplossing te vinden' plaatst de gratis krant Israel Hayom boven een artikel van een halve pagina over de strijd over de shabbat.
Daaronder vraagt men zich af of de volgende halte van de trein nieuwe verkiezingen zijn. Eigenlijk wil niemand dat, maar op dit moment is niet duidelijk hoe het probleem opgelost kan worden. Enerzijds leiden werkzaamheden door de week tot chaotische verkeers­situaties, anderzijds kunnen de religieuze partijen niet instemmen met de ontering van de shabbat. Wat nu?

'Het anti-Amerikaanse verbond verdeelt de buit in Syrië', luidt de kop boven een artikel over de ontmoeting van leiders van Rusland, Turkije en Iran.
Dan staan er nog een paar kleine berichten, zoals 'Haifa aan de top met astmaklachten'. Dat had een veel grotere kop moeten hebben, een belangrijk onderwerp. Steeds weer hoort men van ziektes in Haifa door de industrie rond de haven.
'Het geheim in de diepte' gaat over de geschiedenis van een Ottomaans schip, dat de Britten honderd jaar geleden in het Meer van Galilea zouden hebben laten zinken. Nu zou men met de bergingswerkzaamheden beginnen.
Dan nog een vooraankondiging van een artikel in de weekeindeditie. 'De vader van de Kaf Tet van de maand november'. In het artikel vertellen de kinderen van Moshe Sharet, die geldt als de architect van de stemming in de Verenigde Naties op 29 november 1947 (‘29’ is in het Hebreeuws כט kaf tet) over de tijd vóór de stemming. Haar vader zou ook veel met haar moeder hebben overlegd. Interessant verhaal. Moshe Sharet werd later nog premier van Israël.

Dat waren de koppen van vandaag. Er zijn veel onderwerpen waarmee men zich ook in het weekeinde kan bezig houden. Nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.