'Reservists on Duty' strijdt tegen anti-Israël-activisten

woensdag 22 november 2017 |  Jonathan Elkhoury
Een reservist van het Israëlische leger, Jonathan Elkhoury, heeft in het Schotse Edinburgh gedemonstreerd tegen de discriminatie van Israëlische wapens. De in Libanon geboren christen is verbonden aan 'Reservists on Duty', een Israëlische organisatie die de leugens die over Israël de ronde doen, wil ontmaskeren.

Jonathan schrijft zijn verslagen over zijn ervaringen als Arabisch sprekende Israëlische christen. Hier is zijn verslag over het Fringe Festival in Edinburgh:
Jaren geleden begon ik me actief in te zetten voor Israël. Maar dat ik als Arabier op een dag met een Israëlische vlag om mijn schouders in het Schotse Edinburgh oog in oog zou staan ​​met anti-Israël-activisten, had ik nooit verwacht.

Elk jaar komen kunstenaars vanuit de hele wereld naar het Fringe Festival in het Schotse Edinburgh. Maar de afgelopen drie jaar is het Israëlische kunstenaars erg moeilijk gemaakt om zich in Edinburgh op straat te vertonen. Dit begon in 2014 toen de Israëlische pop-opera 'The City' zou worden opgevoerd op het hoofdpodium. Er stonden ook nog negenentwintig andere shows op het programma. Alle toegangs­kaarten waren verkocht, maar toen op de eerste dag tweehonderd radicale BDS-activisten zwaaiend met hun Palestijnse vlaggen zoveel onrust veroorzaakten, kon geen enkele van de negenentwintig shows worden opgevoerd.

Na dit voorval besloot Nigel Goodrich, een Schotse christen en vriend van Israël, het Shalom Festival te organiseren. Hij wil de verdraagzaamheid bevorderen en de weg banen voor Israëlische kunstenaars om toch weer aan het Fringe Festival mee te doen. En dat is gelukt. Dit jaar durfde een aantal Israëli's toch weer deel te nemen aan het festival. Al was het alleen maar om te zeggen: 'Wij zijn Israëli's, wij zijn kunstenaars, en jullie hebben het recht niet om ons de mond te snoeren!'

Maar vanwege het grimmige karakter van de Schotse anti-Israël activisten, vroegen ze ons als 'Reservists on Duty' wel om hulp. En daar hebben wij 'ja' op gezegd. En zo stonden wij als Reservists on Duty met de Israëlische vlag om onze schouders. Wij begeleidden een theatergroep die al was bedreigd voordat ze bij het festival was aangekomen. Wij waren vooral van plan om met het publiek te praten, dat met verbazing en nogal passief stond te kijken naar de anti-Israël demonstranten.

Toen wij aankwamen, zagen we dat er veel politie op de been was in de omliggende straten en voor het podium. Nigel, de organisator, had ook beveiligingsmensen om zich heen. Daarnaast zorgden vrijwilligers uit Edinburgh ervoor dat alles in goede harmonie verliep. Met onze Israëlische vlaggen en shirts probeerden we een ontspannen sfeer te creëren.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het novembernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.