60% van de Arabische Israëli's trots een Israëli te zijn

woensdag 22 november 2017 |  Redactie Israel Today
De meeste Arabische Israëli's (73 procent) voelen dat zij tot de Israëlische maatschappij behoren, en 60 procent zegt er trots op te zijn Israëli te zijn. Dat bleek uit de vandaag gepubliceerde resultaten van een enquête, waarin Arabische Israëli's werden bevraagd over hun houding tegenover de Israëlische staat.

Afbeelding: De Arabisch-Israëlische stad Nazareth (Foto: Hadas Parush/Flash90).

De enquête was gehouden door de krant Israel Hayom en vond plaats in september. Er werden 426 Arabische Israëli's van 18 jaar en ouder bevraagd; Druzische burgers behoorden niet tot de respondenten.

Van de respondenten zegt 65 procent niet-religieus te zijn, slechts 35 procent zegt religieus te zijn. 46 procent ziet zichzelf als Arabische Israëli, terwijl 42 procent zegt Palestijnse Arabier te zijn. Slechts 3 procent van de ondervraagden omschreef zichzelf als Israëli.

De meerderheid van de respondenten (73 procent) is van mening dat het Israëlisch-Palestijns conflict over grondgebied gaat, terwijl slechts een klein deel van de respondenten (19 procent) meent dat het conflict religieus van aard is.

Het is ook interessant om te vermelden dat de meeste respondenten van mening zijn, dat Joden een historisch-religieuze relatie hebben met het land Israël. De overgrote meerderheid van de ondervraagden (82 procent) wil niet onder Palestijns bewind leven.

De meerderheid van de respondenten zegt Joodse vrienden te hebben en bereid te zijn hun kinderen samen met joodse kinderen te laten leren. Een groot deel van hen zei echter ook dat zij in de Joodse samenleving een hetze tegen Arabieren voelen.

Binnen de Arabische samenleving wordt geweld gezien als het grootste probleem. Daarna komen onderwijs, racisme en huisvesting. Voorts zei een groot deel van de respondenten, dat ze zich niet vertegenwoordigd voelen door de Arabische parlementsleden van de Knesset.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.