Groeten uit Israël: Meer ziekenhuisbedden nodig

woensdag 22 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Het regent nog steeds, en dat is ook goed zo. In sommige dorpen viel zelfs een flinke hoeveelheid regen, vooral in West-Galilea en in de buurt van Rechovot in de Shfela-regio viel rond de 55 millimeter regen! Ook in Tel Aviv viel een flinke 43 millimeter regen. Jeruzalem moest zich tevreden stellen met een bescheiden 13 millimeter. Maar daarvoor is het hier echt koud, momenteel staat de thermometer hier net op 11 graden. In andere gebieden, vooral in het noorden, viel duidelijk minder regen, en dat is niet goed voor het Meer van Galilea. Het waterpeil is ondanks de neerslag nog een halve centimeter verder gedaald. Als er deze maand niet méér regen valt, zal deze maand ook als een regenarme maand eindigen. November was tot nog toe veel te warm en droog.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Bewolkt met hier en daar een regenbui van het noorden tot aan de Negev. Voor de tijd van het jaar erg lage temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 12 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 20 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,325 meter onder de zeespiegel.

Vandaag kon wel eens de tot nog toe koudste dag van het (Joodse) jaar zijn. Zo hoort het trouwens ook voor het jaargetijde. Ook het weekeinde zou het echt koud worden. Overigens houdt de regen dan een pauze.

En nu nodig ik u weer uit om samen met mij een blik te werpen op de voorpagina’s van de dagbladen van vandaag. Ook vandaag heeft elke krant een ander thema als kopregel gekozen. Anders zou het ook zo saai zijn.

De titelpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Het nieuwe Syrië van Poetin' zette de krant Ma'ariv boven een bijna paginagroot artikel over de ontmoeting van de Russische president Poetin met de Syrische president Assad. Poetin zou tegen Assad hebben gezegd dat hij politieke hervormingen moet doorvoeren. Later zou Poetin premier Netanyahu op de hoogte hebben gesteld van zijn onderhoud met Assad. In Israël is men heel bezorgd voor deze nauwe betrekkingen tussen Rusland en Syrië. Vandaag komt daar dan nog een gesprek met de Turkse president Erdogan bij.

Onderaan de voorpagina staan dan nog drie kleine berichtjes.
'Vandaag: gedeeltelijke staking in bovenbouw', vandaag staken de leraren in de bovenbouw alleen in vier steden: in Eilat, Ashdod, Haifa en Akko. Eens kijken of het morgen in andere steden raak is.
'Zorgverzekering voor ieder kind' gaat over de voorgenomen zorgverzekering voor kinderen. Een belangrijke zaak, daar had men al veel eerder wat aan moeten doen. Maar liever laat dan nooit, zoals men zegt.
'X-factor' gaat over de nieuwe iPhone X, die nu ook in Israël te koop wordt aangeboden. De krant heeft het mobieltje getest. Ik vind zelf dat je voor een mobieltje niet zoveel moet betalen, maar wie dat nou wil...

Het uitgevoerde onderzoek naar de afdelingen Spoedeisende Hulp van de ziekenhuizen beslaat de meeste ruimte in de krant Yediot Achronot. Vandaag wordt een beoordeling van de diverse ziekenhuizen gepubliceerd: 'Evaluatie van de Spoedeisende Hulp'. Daartoe werden 11.000 patiënten in 27 ziekenhuizen onderzocht. Er was hun gevraagd of ze tevreden waren met de behandeling, er werd onderzocht in welk ziekenhuis men het langst moest wachten en hoe de condities er zijn. Vaak zijn ziekenhuizen helaas overvol, er staan dan bedden in de gangen. Er zijn gewoon meer ziekenhuizen nodig.

De strijd over Breaking the Silence zorgt voor een berichtje bovenaan de voorpagina: 'Openbaar Ministerie: De zaak zou zo weer opgenomen kunnen worden.' Het gaat er hier om of een woordvoerder van de organisatie nu wel of niet tijdens zijn militaire-diensttijd een Palestijn heeft geslagen.

De dood van een bekende zanger is het laatste onderwerp. Hij was een paar maanden geleden verdronken. 'Amir is ten gevolge van een onnodige chemotherapie verdronken,' aldus de kop. Bij de zanger was een jaar eerder ten onrechte kanker geconstateerd. Hij kreeg verschillende chemotherapieën, die, zoals later bleek, niet nodig waren. Een treurig verhaal.

'60% van de Arabische Israëli's: Wij zijn er trots op, Israëli's te zijn' schreef de krant Israel Hayon boven het bericht over zijn enquête. Volgens de enquête voelt 73% van de ondervraagden zich als behorend tot Israël, 82% heeft geen behoefte om in een Palestijnse staat te leven. Het grootste deel van de ondervraagden zegt dat ze ook Joodse vrienden hebben, en dat ze zich door de Arabische afgevaardigden in de Knesset niet vertegenwoordigd voelen. Interessant, hè?

Natuurlijk heeft de krant het ook over de ontmoeting tussen Poetin en Assad. 'Russisch-Syrische omarming', aldus de kop.

'India zoekt gas en olie in Israël' meldt een van de kleine berichtjes in deze krant. India zou nu meer in Israël willen investeren. De relatie tussen beide landen is heel goed, vooral sinds het bezoek van de Indiase premier aan Israël een paar maanden geleden.

'De spion die mij aan het lachen kreeg: Het twitteraccount van de Mossad', zette de krant boven een bericht over de Mossad, of beter gezegd, over een twitteraccount van de Israëlische geheime dienst. Daarbij bestaat dat twitteraccount helemaal niet, zoals de Mossad bevestigt. Van wie is dan dat account genaamd '@the MossadIL'?

Dat was een overzicht van de berichten van vandaag op de voorpagina’s van de kranten. Zoals als altijd is het hier bij ons allesbehalve saai. En dat terwijl het 'rustig' is in het land voor wat betreft de veiligheid. En dat is toch mooi.

En nu wens ik u een prachtige en prettige woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.