Orthodoxe Joden in het leger hebben het niet makkelijk

dinsdag 21 november 2017 |  Dov Eilon
De laatste tijd waren er in Israël talrijke demonstraties en protesten van orthodoxe Joden tegen dienst in het Israëlische leger. De Jeruzalemse afdeling van de Litouwse stroming blokkeerde de wegen en veroorzaakte aanzienlijke verkeershinder. Gisteren en eergisteren waren er in Bnei Brak gewelddadige confrontaties met de politie.

Een als Israëlische soldaat verklede en opgehangen pop in de orthodoxe wijk Mea Shearim in Jeruzalem. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

Lang niet alle orthodoxe Joden denken zoals zij. Integendeel, een groot aantal van hen bekritiseert deze agressieve demonstraties van de Jeruzalemse afdeling. Intussen stelt het Israëlische leger de religieuze Joden ook in staat om in overeenstemming met hun geloof hun dienst in het leger te vervullen. Hiertoe werd het 'Netzach Yehoeda Bataljon' opgericht, dat ook 'Nachal Charedi' wordt genoemd.

Soldaten van de 'Nachal Charedi', die godsdienstige Israëli's in staat stelt om in het leger te dienen.

De orthodoxe Joden die ervoor kiezen om in het leger te dienen, hebben het niet altijd gemakkelijk. Jammer genoeg worden ze vaak beledigd in hun wijk als ze het weekeinde thuis komen. Er waren ook fysieke aanvallen. Daarom mogen de orthodoxe soldaten zonder uniform naar huis. Voor de orthodoxe soldaten werd speciaal voor hen een scheldwoord uitgevonden: 'Chardak'. Het is een Hebreeuwse afkorting voor de 'Goedgelovige Charedi', of de afkorting voor de Hebreeuwse woorden 'Charak' (insect) en Chaidak (virus), geen leuk woord.

'Chardak' - Orthodoxe Joden in de stad Beit Shemesh roepen scheldwoorden naar een religieuze soldaat in uniform.

Om deze hetze tegen de orthodoxe soldaten te bestrijden is het zogenaamde 'Forum tegen hetze' opgericht. Dit heeft onlangs een campagne gelanceerd waarin onder andere wordt opgeroepen om geen goederen meer te kopen die het Kosher-certificaat van het rabbinale Hooggerechtshof dragen, want door het kopen van hierdoor goedgekeurde levensmiddelen zou men de hetze tegen orthodoxe soldaten steunen.

Video van het 'Forum tegen hetze'.

Voor vandaag organiseerde het Forum een persconferentie om de campagne tegen de hetze officieel te lanceren. Ze wilden hiervoor eigenlijk een ruimte huren in het Munitie museum van Ammunition Hill, maar dit werd de organisatie niet toegestaan. Het museum bij Ammunion Hill, ter herdenking van de Zesdaagse Oorlog, is een staatsinstelling, daarom was het niet mogelijk om daar evenementen met een politiek karakter te houden, zo was de reden voor de annulering. Het Forum benadrukte daarop dat het geen politieke doelstellingen nastreeft. Nu wordt de persconferentie op een andere locatie gehouden.

Kipat Barzel
Sinds enkele weken zendt de Israëlische televisie een serie uit over de problemen van de orthodoxe soldaten in het leger. Kipat Barzel 'is de naam van de nu zeer populaire serie. Kipat Barzel is niet alleen de naam van het bekende raketafweersysteem, maar betekent letterlijk 'IJzeren Koepel' of 'IJzeren Keppel'. Een kipa of keppeltje is het traditionele hoofddeksel van religieuze Joden.

De TV-serie Kipat Barzel

De serie vertelt het verhaal van verschillende orthodoxe soldaten, waaronder een orthodoxe Jood uit Bnei Brak, die door zijn familie wordt afgewezen zolang hij vasthoudt aan het dienen in het leger. Zelfs zijn eigen broer viel hem aan toen hij thuis kwam. De serie heeft hier in Israël veel aandacht getrokken en is ook binnen de orthodoxe gemeenschappen het gesprek van de dag geworden, hoewel de ultra-orthodoxe joden immers helemaal geen televisie kijken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.