'Breaking the Silence' probleem voor ambassadeur

dinsdag 21 november 2017 |  Dov Eilon
'Breaking the Silence' ligt onder vuur. Minister Bennett van Onderwijs heeft hen de toegang tot scholen verboden, en het ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt zijn ambassades hun acties niet te ondersteunen en actie te ondernemen tegen hun woordvoerder, Dean Issacharoff – die de zoon is van de Israëlische ambassadeur in Duitsland.

De afgelopen dagen stond de organisatie 'Breaking the Silence' in de krantenkoppen. Het gaat om de verklaring van de woordvoerder van de organisatie, Dean Issacharoff, volgens welke hijzelf tijdens zijn diensttijd een Palestijn heeft geslagen. Na onderzoek kwam het parket tot de conclusie dat Issacharoff had gelogen. Kort daarna protesteerde de woordvoerder tegen de sluiting van de zaak en verklaarde hij dat het Openbaar Ministerie de verkeerde Palestijn had verhoord.

'Breaking the Silence' is een organisatie van voormalige soldaten die het Israëlische leger en de staat Israël in een slecht daglicht stelt en vooronderstelde bekentenissen verspreidt volgens welke Israëlische soldaten Palestijnen zouden slaan en mishandelen. Minister van Onderwijs Naftali Bennet heeft de organisatie nu verboden Israëlische scholen te bezoeken. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn ambassades en missies in Europa opgedragen, de activiteiten van 'Breaking the Silence' niet te steunen en actie te ondernemen tegen de woordvoerder, Dean Issacharoff.

Deze instructie is een dilemma voor de Israëlische ambassadeur in Duitsland, Jeremy Issacharoff, die pas onlangs is aangetreden. Hij is de vader van Dean, de woordvoerder van 'Breaking the Silence', waartegen hij nu actie moet ondernemen.

De Israëlische vice-minister van Buitenlandse Zaken, Tzipi Hotovely, verklaarde dat de opdracht niet persoonlijk gericht was tegen de ambassadeur in Duitsland. De instructie was naar alle buitenlandse vertegenwoordigingen gezonden. 'Onze ambassadeur in Berlijn is een uitstekende en eervolle man en men moet zijn erkende diplomatieke werk kunnen scheiden van de betrokkenheid van zijn zoon bij deze Israëlische problematische organisatie,' zei ze.

Ondertussen gaat de controverse over wie de woordvoerder Dean Issacharoff zou hebben geslagen, (zo er al geslagen is), verder. De organisatie presenteerde een nieuwe video, waarin Dean Issacharoff als soldaat te zien is, die een Palestijn afvoert. Volgens zijn uitspraak zou hij ook deze Palestijn hebben geslagen. Het Openbaar Ministerie blijft bij zijn beslissing, dat het onderzoek grondig is uitgevoerd. De krant Yediot Achronot bood Issacharoff aan om zijn getuigenis te bevestigen met behulp van een leugendetector. Dit werd geweigerd met als reden dat men een lopend onderzoek van het parket niet wil storen.

De krant Maariv publiceerde dinsdag een karikatuur over dit onderwerp, met de teksten 'Sluit me op!' - 'Laat me er uit!' - De een wil er in (Issacharoff), de ander wil er uit (Azaria)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.