Groeten uit Israël: Hoera, heel veel regen!

dinsdag 21 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg werd ik gewekt door de regen, die met emmers tegelijk op het zonnescherm in onze tuin viel. Gisteravond was ik vergeten het op te rollen. Als de regen er dan met volle kracht op valt, maakt dat flink wat herrie. Mijn wekker was vanochtend dus overbodig. Ook nu regent het in Jeruzalem flink hard, eindelijk. De temperaturen zijn flink gedaald, en ook de komende dagen zou het koel blijven met wat regen. Is dat nou de winter?

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Regenbuien begeleid door onweer in het noorden en midden van het land. Hier en daar een bui in de Negev. Overstromingsgevaar aan de kust, in de wadi’s in het oosten en aan de Dode Zee. Verdere temperatuurdaling, voor de tijd van het jaar te koud.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 14 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, aan de Dode Zee 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,32 meter onder de zeespiegel.

Ik hoop echt dat het Meer van Galilea nu eindelijk weer water krijgt, zodat het waterpeil eindelijk weer gaat stijgen. Want als het verder daalt, dan bereikt het al gauw de zogenaamde 'zwarte lijn', dan mag er helemaal geen water meer uit het meer worden gepompt, omdat het dan begint te verzilten. Dus we hebben deze winter veel regen nodig.

En nu werpen we samen weer een blik op de kranten van vandaag. Vandaag heeft elke krant een ander titelverhaal gekozen.

De voorpagina’s van vandaag. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

'Onderzeebootaffaire: Netanyahu zal zich uitspreken' is de opening van de krant Ma'ariv. Premier Netanyahu moet nu zijn standpunt bepalen en zich uitspreken. Hij is hier zelf niet bij de verdachten, maar twee advocaten in zijn directe omgeving zijn dat wel, en daarom wil men Netanyahu ondervragen.

De lastercampagne tegen president Reuven Rivlin vult bijna een hele pagina. 'Afgelopen met de laster', luidt de kop. Nadat de president het gratieverzoek voor de militair Elor Azaria had afgewezen, kwam er een golf van afwijzing en een hetze tegen hem. Zo werd er op Facebook een afbeelding verspreid waarop Rivlin te zien is met een keffiyeh, de Arabische hoofddoek voor mannen. Daarop lieten veel Knesset­afgevaardigden zich fotograferen met een bord dat oproept tot een einde aan de hetze tegen de president.

'Stand van zaken noodopname', luidt de kop van de krant Yediot Achronot over de situatie in de ziekenhuizen in het land. De krant had onderzocht hoe de noodopname-afdelingen van de verschillende ziekenhuizen in het land overweg kunnen met de vele mensen die bij hen komen. Helaas lukt dat de meesten niet. De noodopname-afdelingen zijn overvol, veel patiënten liggen op de gangen, de artsen, die hun best doen, zijn overbelast. Helaas is dit probleem niet nieuw.

'Staking in de bovenbouw' luidt dan nog een klein kopje dat voor 400.000 scholieren van belang is: Ook vandaag valt het onderwijs in de bovenbouw weer eens uit. Nog een eendaagse waarschuwingsstaking, omdat er nog geen voortgang is in de salaris­onderhande­lingen.
Dan is er nog een artikel over een sekteleider in de VS die voor talloze moorden verantwoordelijk was. Hij is in de gevangenis overleden. Vandaar dat dit nu op de voorpagina staat, met de kop 'Dood van monster'.

De vader, de zoon – en de strijd tegen Breaking the silence luidt de interessante kop in de krant Israel Hayom.. Het gaat erover dat het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken de ambassades in het buitenland heeft opgeroepen om tegen deze organisatie op te treden. Voor een van de ambassadeurs is dat niet erg prettig. De nieuwe Israëlische ambassadeur in Duitsland, Jeremy Issacharoff, is niemand anders dan de vader van de woordvoerder van Breaking the Silence. Dean Issacharoff, degene die zich erop voorstaat dat hij tijdens zijn militaire dienst een Palestijn heeft geslagen. Een pikante situatie. Later meer daarover.
Andere artikelen in de krant houden zich bezig met veranderingen in de ziektekostenverzekeringen, de regen en de crisis rond de vorming van een regering in Duitsland. 'De problemen van Merkel', luidt de kop. Ook ik ben nieuwsgierig hoe het verder zal gaan. Nieuwe verkiezingen?

Buiten regent het nog steeds, dat is goed. Ik wens u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.