Zal Trump fout van voorgangers herhalen in vredesplan?

maandag 20 november 2017 |  Redactie israel Today
De meeste Israëli's zijn er nog steeds van overtuigd dat president Donald Trump totaal anders is dan de vroegere presidenten George W. Bush en Barack Obama. In de meeste opzichten – maar niet in alle – is dat waar.

De Palestijnse leider Machmoud Abbas en de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een persconferentie in Bethlehem op 23 mei 2017 (Foto: Flash90).

Uit recente berichten blijkt echter dat Trump enkele fundamentele fouten van zijn voorgangers met betrekking tot het vredesproces in het Midden-Oosten zal herhalen.
Samen met zijn schoonzoon Jared Kushner en andere belangrijke functionarissen heeft Trump een voorstel opgesteld om de Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen te hervatten.
Men zegt dat het plan veel meer de nadruk legt op normalisering van de banden tussen Israël en de Arabische wereld in ruimere zin, maar blijkbaar neemt het de Palestijns obstructie-taktiek niet serieus.

Een hoge Palestijnse functionaris benadrukte in een reeks gesprekken met Breitbart dat ze onvermurwbaar vasthouden aan hun fundamentele eisen. De Palestijnen zullen namelijk geen overeenkomst accepteren die niet Israëls overdracht van Oost-Jeruzalem en de verwijdering van elke Jood uit geheel Judea en Samaria, de zogenaamde 'Westbank' omvat.

'Ondanks het feit dat veel mensen in veel landen het plan promoten, verzetten de Palestijnse organisaties zich tegen elke overeenkomst die de Palestijnen niet de oprichting van een onafhankelijke staat garandeert en soevereiniteit over de grenzen van 1967 met Jeruzalem als hoofdstad', aldus Waleed Awad, lid van de Palestijnse Volkspartij (de voormalige Communistische Partij).

Nog meer uitgesroken was Ramzi Rabah, lid van het Politbureau van het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina: 'Al het gepraat over een vredesovereenkomst en akkoorden is tot mislukken gedoemd, zolang ze niet voldoen aan de eisen en verwachtingen van de Palestijnen. Elke andere optie is onaanvaardbaar.'

Dit zijn voorwaarden die Israël nooit kan accepteren, en die de Palestijnen nooit zullen opgeven. Dat betekent dat het voorstel van Trump tot hetzelfde lot gedoemd is als de vorige voorstellen, nog voordat het werd gepresenteerd.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.