Een dag, vier demonstraties

maandag 20 november 2017 |  Dov Eilon
In het nieuwe decembernummer van het Israel Today Magazine laten we u op een dubbele pagina foto’s zien van demonstraties in Israël. ‘In Israël demonstreert iedereen’ staat in de kop. Ook gisteren zijn veel mensen weer de straat op gegaan. Niet één, maar vier verschillende demonstraties vonden gisteren plaats.

Gistermiddag demonstreerden enkele gehandicapten opnieuw voor een verbetering van hun omstandigheden en voor een verhoging van de maandelijkse uitkering. Deze keer blokkeerden enkelen van hen de toegang tot het kantoor van de premier om hun probleem onder de aandacht te brengen.
Enkele weken geleden hadden de regering en een aantal gehandicaptenorganisaties al overeenstemming bereikt over een oplossing voor het probleem. Maar niet iedereen was het ermee eens en sommigen zetten hun protestacties voort.

Gehandicapten blokkeren de toegang tot het kantoor van de premier (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Tegelijkertijd en niet ver daarvandaan demonstreerden in de Jeruzalemse orthodoxe wijk Mea She'arim ultra-orthodoxe Joden van de Naturei Karta groep tegen de staat Israël en het zionisme. Deze groepering verwerpt de staat volledig. Volgens hen zal een nieuw Israël pas ontstaan als de Messias komt. Deze groep is de meest extreme die de Staat Israël afwijst. Niettemin genieten ook zij alle rechten die burgers van het land hebben.

Met een Palestijnse vlag tegen de Joodse staat. Orthodoxe Joden van Naturei Karta gisteren in Jeruzalem (foto: Yonatan Sindel/Flah90).

Tegelijkertijd was er ook een demonstratie in Tel Aviv. Talrijke studenten en activisten demonstreerden voor het gebouw van Universiteit van Tel Aviv tegen seksuele intimidatie van vrouwen. De afgelopen weken zijn er dagelijks nieuwe gevallen bekend geworden van bekende personen die hun positie tegenover vrouwelijke ondergeschikten hebben misbruikt.

Demonstratie tegen seksuele intimidatie voor de universiteit van Tel Aviv, gisterenmiddag (Foto: Tomer Neuberg/Flah90)

Een paar dagen geleden publiceerde een bekende journaliste dat zij 10 jaar geleden door voormalig premier Ehud Olmert was lastiggevallen. Later zei ze zelfs dat dit niet het enige geval was, waarin zij door mannen werd lastiggevallen. Ook een bekende radiopresentator werd door haar beschuldigd. Deze twee zullen elkaar terugzien in de rechtbank, want de een beschuldigt de ander van laster. Dagelijks zijn er nieuwe berichten over seksuele intimidatie, waarvan sommige tot 30 jaar teruggaan.

Dit was gisteren niet de laatste demonstratie. ’s Avonds gingen de orthodoxe Joden van de Litouwse stroming weer de straat op in Jeruzalem, Bnei Brak en andere plaatsen om te protesteren tegen de militaire dienstplicht. Daarbij blokkeerden ze belangrijke straten en hinderden zo het verkeer.

Protest tegen de dienstplicht in het leger en veel water gisteravond in Jeruzalem (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Eigenlijk werd gedacht dat demonstraties van deze omvang voorlopig niet zouden voorkomen, omdat het onderwijs in de religieuze scholen (Jeshiva) weer was begonnen. Maar als de rabbijn oproept, komen ze allemaal.
Vanochtend werd een radio-interview met een deelnemer van de demonstratie uitgezonden. De man, Rabbi Boaz, was eigenlijk op weg naar een bruiloft, maar toen kwam de oproep tot een demonstratie en de bruiloft werd uitgesteld. De interviewer vroeg wat het probleem was. Het enige wat je hoeft te doen is naar het wervingsbureau gaan, contact opnemen en vrijgesteld worden van de legerdienst.
Nee, luidde het antwoord, het ging niet om een vrijstelling, maar om uitstel. Men wil niet dat een deel van de orthodoxen later alsnog in het leger dienst doet, omdat anderen dan het idee kunnen krijgen dat de dienstplicht als 'normaal' kan worden beschouwd. Hij zei ook dat er niets is tegen het leger en de soldaten, integendeel, men bidt altijd voor het welzijn van de soldaten, voor hun gezondheid en dat ze het geloof zullen vinden. Maar men verwacht van de staat dat die begrijpt dat het ook nodig is de Torah te bestuderen voor het welzijn van het Joodse volk. Daarom ga je straat op. De regering moet hen met rust laten, zodat ze zich kunnen wijden aan de studie van de Torah.

De volgende demonstratie ergens in Israël is slechts een kwestie van tijd. Israël als democratische staat geeft iedereen de kans om zijn mening te uiten zolang het niet ten koste gaat van anderen. Wegblokkades worden daarom meestal niet lang getolereerd.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.