Groeten uit Israël: President weigert Azaria gratie

maandag 20 november 2017 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers,

Vandaag schijnt de zon weer in Israël, maar vanaf morgen zou het dan eindelijk winters worden, met regen, onweersbuien en overstromingen. Maar we hebben al vaker dramatische voorspellingen gehad van zware regenval en onweer, maar alles wat we dan kregen was een beetje motregen. Ik hoop echt dat we ditmaal een fatsoenlijke hoeveelheid regen zullen krijgen. Het is al einde november, we kunnen toch niet eeuwig zomer hebben, nietwaar?

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een verdere lichte temperatuurdaling. Hier en daar een regenbui in het noorden en aan de kust. Tegen de avond gaat het harder regenen. De komende nacht regenbuien met hier en daar onweer in het noorden en midden van het land. Aan de kust overstromings­gevaar. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 214,302 meter onder de zeespiegel.

En nu, misschien bent u er al aan gewend om een blik te werpen op de dagbladen van vandaag, om te zien waarover men vandaag in Israël praat.

De voorpagina’s van vandaag: Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

De afwijzing van het gratieverzoek voor de militair Elor Azaria door president Rivlin is vandaag de opening van de krantMa'ariv. 'Rechts tegen President Rivlin: Hij heeft Elor Azaria in de steek gelaten', aldus de kopregel. Inderdaad wordt Rivlin door veel politici bekritiseerd. De krant citeert de Knesset-afgevaardigde Oren Hazan: 'Hij heeft zijn recht verloren om president te zijn.' De oppositie heeft kritiek op de aanval op de president. Straks meer daarover.

'Dossier 1000' van het gezin Netanyahu is het onderwerp van een andere kop. 'Sara Netanyahu: Ik heb Milchan niet om champagne gevraagd.' De Netanyahu’s ontkennen nog steeds dat ze van filmproducent Arnon Milchan champagne en sigaren wilden hebben. Milchan zou een goede vriend van de Netanyahu’s zijn. Dan wordt nog vermeld dat Benjamin Netanyahu gisteren opnieuw door de politie is ondervraagd.

Nieuwe protesten van orthodoxe Joden tegen de militaire dienst zijn het onderwerp van de laatste kop op de voorpagina. U herinnert zich wellicht dat er een paar weken geleden bijna dagelijks wegblokkades en demonstraties waren van orthodoxe Joden van de afdeling Jeruzalem van de Litouwse stroming. Gisteren waren er in Jeruzalem, Bnei Brak en elders opnieuw protesten.

De krant Yediot Achronot begint zijn voorpagina eveneens met een bericht over president Rivlin en zijn afwijzing van het gratieverzoek voor de militair Azaria. 'President onder schot' luidt de koptekst. 'Scherpe kritiek op de Likoed-partij', 'In de steek gelaten,' 'Hazan: Hij (de president) moet naar huis gaan'.
Al vaker werd de president een te sterke inmenging in de politiek en de besluiten van de regering verweten. Maar de beslissing over gratieverzoeken is een vastgelegde taak voor de president.

De politie-ondervraging van premier Netanyahu – de zesde inmiddels – neemt, omdat het om de krant Yediot Achronot gaat, de meeste ruimte op de voorpagina in. De krant is nu eenmaal niet goed op Netanyahu gesteld. Ik herinner u aan het zogenaamde 'dossier 2000', waarin het over gesprekken tussen Netanyahu en de uitgever van van Yediot Achronot ging, over een vriendelijker berichtgeving als tegenprestatie voor een wet tegen de gratis krant Israel Hayom.

Onderaan de pagina staat dan nog een bericht over aan spinale musculaire atrofie (SMA) lijdende kinderen, waarvan de ouders een fatsoenlijke behandeling voor hun kinderen eisen van de minister van Volksgezondheid. Zoals zo vaak, lijkt het hier om de financiering te gaan. Eigenlijk zou het niet zo moeten zijn dat je om een behandeling moet verzoeken. Minister Litzman van Volksgezondheid zou hebben verklaard dat de kinderen de behandeling krijgen, maar in het ziekenhuis weet men daar niets van. In de krant wordt dit onderwerp vervolgens op een dubbele pagina behandeld.
En tot slot is er nog een foto van de 91-jarige Britse koningin Elisabeth op een paard.

Een adviseur van de politiechef Roni Alscheikh, die zich teveel met politiek zou hebben bemoeid, treedt af, bericht de krant Israel Hayom. Maar zijn bedrijf zou de Israëlische politie blijven adviseren. Het gaat hierbij om een exclusief bericht van deze krant.
Dan gaat het natuurlijk ook nog over de president en diens afwijzing van het gratieverzoek van de militair, maar dat krijgt hier niet meer ruimte dan een klein kadertje. Het artikel over het probleem van kinderen met overgewicht beslaat meer ruimte.

Een bericht over problemen met de rabbinale rechtbanken en hun voorzitter, rabbijn Yitzchak Josef (zoon van Ovadia Josef, de oprichter van de Shas-partij) staat exclusief in deze krant. Enkele dayaniem (rechters van de rabbinale rechtbank) zouden een bezwaar hebben gemaakt tegen Yitzchak Josef omdat hij het gerecht kapot zou maken. Waarschijnlijk gaat het hier om meer dan slechts een bezwaar.

Zoals u ziet, beste lezer, ook wanneer we geen problemen zouden hebben met Syrië, Libanon en de terreur, zijn er bij ons nog genoeg onderwerpen waarover we kunnen discussiëren en ruzie maken. Het is hier nooit saai. Het lijkt wel of we in Israël altijd een gemeen­schappe­lijke vijand, een gemeenschappelijke bedreiging, nodig hebben, om binnen ons volk één te blijven. Maar dat zou niet zo moeten zijn.

En nu wens ik u een prettige en rustige maandag, een goede start voor de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.