Elf Israëlische schakers naar Saoedi-Arabië?

zondag 19 november 2017 |  Redactie israel Today
De laatste tijd zijn de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië, tegen de achtergrond van de Iraanse dreiging, steeds hartelijker geworden. Het hoogtepunt was het interview met stafchef Gadi Eizenkot met een Saoedi-Arabische krant vorige week, waarin hij zei dat Israël bereid is informatie over Iran uit te wisselen met Saoedi-Arabië.

De Iraanse president beschuldigde de Saudi's er zelfs van dat ze Israël miljarden dollars zouden betalen als ze een oorlog tegen Libanon zouden beginnen. Eén ding is duidelijk: Saoedi-Arabië en Israël hebben overeen­komstige belangen wat betreft de dreiging van Iran.

Maar wat heeft dit allemaal te maken met schakers uit Israël? Volgende maand wordt in Riyad het wereldkampioenschap snelschaken gehouden, waaraan de beste schakers ter wereld deelnemen. Toen Saoedi-Arabië de organisatie van het toernooi werd toegewezen, stemden de organisatoren ermee in zich te houden aan de regels van de Wereld Schaak Federatie FIDE. Dit betekent, dat iedere speler die voldoet aan de criteria voor deelname aan het kampioenschap, gegarandeerd kan deelnemen, dus ook Israëlische spelers.

Elf Israëlische schakers, allemaal spelers van wereldklasse, waaronder vice-wereldkampioen Boris Gelfand, hebben een inreisvisum voor Saoedi-Arabië aangevraagd om aan het Wereldkampioenschap deel te nemen.

Als hun de toegang zou worden geweigerd, dreigen zware straffen voor de organisator, Saoedi-Arabië kan dan de uitvoering van het toernooi verliezen. Als de Israëli's worden toegelaten, zou dat een historische stap zijn. Het zou de eerste keer zijn dat Israëli's openlijk Saoedi-Arabië binnenkomen. Dat zou een teken zijn dat de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië ontdooien. De Israëlische Schaakbond heeft al een officiële uitnodiging ontvangen van de Wereldfederatie van Schaakbonden om deel te nemen aan het toernooi, de namen van de Israëlische deelnemers staan op de lijst. Nu moeten we afwachten of er geschiedenis geschreven wordt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.