Groeten uit Israël: Geruchten over vredesplan van VS

zondag 19 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

We hadden een zeer zomers weekeinde, maar dat schijnt vandaag afgelopen te zijn. Vanochtend vroeg was de hemel bedekt en de lucht was erg vochtig. De wolken hebben zich overigens weer opgelost en hier in Jeruzalem schijnt op dit moment de zon, maar vanaf morgen zou het 'winters' worden, met regen, onweer en overstromingen. Een nieuwe week begint.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt met kans op lichte regen in het noorden en aan de kust. Duidelijke temperatuurdaling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,31 meter onder de zeespiegel.

En nu een blik op de kranten van vandaag, om te zien waarover men vandaag hier in Israël praat. Het is altijd weer interessant om te zien hoe elke krant zijn koppen voor de eerste pagina kiest.

De titelpagina’s in het weekeinde. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

Het vredesplan van de Amerikaanse president Donald Trump zorgde voor de grootste kop in Ma'ariv. Dat zegt dat er een Palestijnse Staat moet worden opgericht, maar Jeruzalem zou vooralsnog geen deel uitmaken van het plan. En ook zouden er geen nederzettingen worden ontruimd. Dat wordt overigens zowel door het Witte Huis als door het bureau van de Israëlische premier tegengesproken. Op welke bronnen is dit bericht dan gebaseerd? Ook geloof ik niet dat de Palestijnen enthousiast zullen worden van dit idee.
Een blik in de krant laat zien dat men in het Witte Huis nadenkt over verschillende mogelijkheden om een oplossing te vinden. Daar zegt men dat er nog helemaal niets is besloten, en ook wil men geen van beide partijen iets opdringen. Een wat voorbarige kop dus, die misschien moet stimuleren tot nadenken.

Een andere kop gaat over het verzoek van de moordenaar van Yitzchak Rabin, Igal Amir, om een nieuwe rechtszaak. Dat zou zijn vrouw in een bericht op internet hebben bekendgemaakt. Waarom hij dat zou vragen, is niet duidelijk. Uit regeringskringen was te vernemen dat Igal Amir tot zijn levenseinde in de gevangenis zal moeten blijven.
Een derde bericht gaat over de Libanese premier, die in Frankrijk is aangekomen op uitnodiging van de Franse president.

Een wetsontwerp dat de bevoegdheden van de staatsaccountant wil inperken is het hoofdonderwerp van de krant Yediot Achronot. De wet zou moeten voorkomen dat de staatsaccountant op eigen initiatief verdenkingen kan nagaan. Dat klinkt wat problematisch.
In de bovenste kop wordt gemeld dat een kandidaat voor een rijbewijs straks nog maar drie dagen hoeft te wachten voor hij rijexamen kan doen. Tot nog toe waren de wachttijden veel langer, tot een aantal weken.
En het gaat natuurlijk niet zonder een kopregel over het onderwerp seksuele intimidatie. Ditmaal wordt de vroegere premier Ehud Olmert, die nog niet zo lang geleden zijn gevangenisstraf had uitgezeten, door een journaliste beschuldigd dat hij haar 10 jaar geleden, toen ze bij de Israëlische tv werkte, geïntimideerd zou hebben. Hij zou haar tegen de muur hebben geduwd. Olmert ontkent dat natuurlijk. Eens kijken wie als volgende aan de beurt is.
Een laatste bericht gaat over een schaaktoernooi, dat de komende maand in Saoedi-Arabië zal plaatsvinden, mogelijk voor het eerst met Israëlische deelnemers, maar daarover elders meer.

President Trump dreigt het kantoor van de Palestijnse Autoriteit in Washington te sluiten, meldt de krant Israel Hayom.. Dat kan leiden tot een crisis in de betrekkingen tussen beide partijen. Achtergrond van de dreiging is de oproep van Palestijnse leider Machmoed Abbas aan het Internationale gerechtshof in Den Haag, om Israëli's aan te klagen. Als de Palestijnen niet binnen drie maanden met vredesbesprekingen beginnen, zouden hun kantoren in de VS-hoofdstad worden gesloten. We zullen wel zien hoe zich dat nu verder ontwikkelt.
Een andere kop gaat over de nu gespannen situatie in het noorden van het land. Daar zou Hezbollah zich voorbereiden op een eventuele Israëlische aanval.
Onderaan de voorpagina een bericht over de auto-aanval van vrijdag.
Dan is er nog een klein bericht over de aangekondigde regen, die de landbouw zou redden. We hebben die regen echt heel hard nodig, hoe mooi het weer de afgelopen dagen ook was.

En nu beginnen we aan een nieuwe werkweek. Zojuist is ons decembernummer naar de drukker gegaan. We zijn net begonnen met de voorbereiding voor het volgende nummer. Het nummer voor januari 2018 moet u, beste lezers, nog voor kerst bereiken.

Ik wens u nog een prettige en rustige zondag toe. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.