Groeten uit Israël: Breaking the Silence de mond snoeren

vrijdag 17 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Toen ik vanochtend vroeg naar buiten ging om nog wat laatste dingen te doen voor de Shabbat, was ik verbaasd hoe warm het was. Men had ons immers verteld dat het vandaag warm zou worden, maar zó warm, zó zomers als het vandaag hier in Modi’in is, dat verraste me toch. Het is gewoon zomer; bij jullie zouden ze bijna warmtevrij kunnen geven, om 8 uur was de temperatuur hier bij ons al op 22 graden. En het waterpeil van het Meer van Galilea daalt nog steeds, midden in november.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels helder, deels bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging. Vooral in het binnenland en in de bergen bovengemiddeld warm en droog. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 25 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter gedaald en staat nu op 214,31 meter onder de zeespiegel.

Het weekeinde is nog altijd het feest van de kranten, die zijn dan extra dik met veel bijlagen. We houden hier van weekendkranten. Ze vormen een centraal bestanddeel van het weekeinde. En welke onderwerpen zullen ons dit weekeinde bezighouden? Daartoe werpen we ook vandaag weer een blik op de titelpagina’s van de kranten.

De titelpagina’s in het weekeinde. Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

Een eventuele samenwerking van Israël en Saoedi-Arabië tegen de Iraanse dreiging is het onderwerp van een interview met Gadi Eizenkot, de stafchef van het Israëlische leger, in de krant Ma'ariv. De beide landen zouden gemeen­schappelijke belangen hebben voor wat betreft Iran. Overigens is men niet van plan om Hezbollah aan te vallen, aldus Eizenkot. Saoedi-Arabië zou daar nauwelijks iets tegen in te brengen hebben. Wat dit interview zo interessant en ongewoon maakt, is het feit dat het door de Arabische krant werd gehouden. Dat die krant daar kritiek over kreeg, verbaast niemand. Maar het valt wel op, deze verbinding tussen Israël en Saoedi-Arabië.

Een explosie van een auto in de Ayalonstraat gisteren in Tel Aviv haalde ook de voorpagina van Ma'ariv. Men gaat ervan uit dat het om een ruzie ging tussen bendes misdadigers. Bij de explosie werd een man gedood en een ander raakte zwaar gewond. Zulke dingen gebeuren hier bij ons helaas ook. Een laatste kop meldt de tragische dood van een jongere, die bij het abseilen in Mizpe Ramon verongelukt en voor de ogen van zijn broer 50 meter diep is gevallen. Vreselijk.

De krant Jediot Achronot houdt zich altijd graag bezig met onze premier. Zo gaat het in hun grootste kop weer om de affaire van het zogenaamde 'dossier 1000', de cadeaus die de Netanyahu’s zouden hebben ontvangen, vooral dure sigaren en champagnes. Nu gaat het over een uitspraak van een chauffeur van een vriend van Benjamin Netanyahu, Arnon Michan. De chauffeur zei dat hij verschillende keren kisten met champagne en sigaren op het woonadres van de familie Netanyahu heeft moeten afleveren. Netanyahu van zijn kant blijft erbij dat het hier gaat om cadeaus van een goede vriend. Daartoe toonde hij een foto met Milchan, waarop zij beiden omarmd naar de camera glimlachen.

Een veel belangrijker bericht staat ernaast. Daar gaat het om de woordvoerder van Breaking the Silence, de Hebreeuwse naam is שוברים שתיקה‎‎ Shovrim Shtika (‘Leugens verbreken’), de organisatie van voormalige militairen die hier in het land en vooral ook in het buitenland leugens verspreiden over het Israëlische leger en zeggen dat militairen in hun diensttijd Palestijnen treiteren en ook slaan. Ook vertelde deze woordvoerder ooit dat hij zelf in zijn militaire-diensttijd een Palestijn had geslagen. Nu werd dit als leugen ontmaskerd. Later meer daarover.

De krant Israel Hayom, die ook in het weekeinde gratis wordt verspreid, schrijft, net als Ma'ariv, over het interview van de Saoedi-Arabische krant met de Israëlische opperbevelhebber Gadi Eisenkot. Hij zei onder meer dat Israël bereid was om met Saoedi-Arabië informatie over Iran uit te wisselen. Dat kun je wel baanbrekend noemen.
Een andere kopregel zegt dat minister van Onderwijs Bennett nu de organisatie Breaking the Silence, Shovrim Shtika, verbiedt om scholen langs te gaan en daar hun leugens te verkondigen.
Een ander bericht gaat over het voorstel van de minister voor Binnenlandse Veiligheid Gilad Erdan om het kamp Cholot, waar illegale immigranten worden vastgehouden, te sluiten. Hij zij dat de illegale indringers moeten kiezen of ze willen vertrekken of de gevangenis in gaan. Een moeilijk onderwerp. Israël wordt op dit punt vaak bekritiseerd. Daarbij wordt vaak de situatie in het zuiden van Tel Aviv vergeten, waar vooral oudere bewoners nauwelijks buitenshuis durven komen; de straten zien eruit alsof je in Afrika bent. Dat heb ik zelf een keer gezien toen ik verkeerd ben gereden.

Dit was een overzicht van de onderwerpen die op dit moment actueel zijn. Maar er is nog veel meer. Maar daarvoor hebben wij onze website. Al het overige vindt u dan in die artikelen.

Nog even een opmerking over de titelfoto van vandaag: Gisteren vierde de Ethiopische gemeenschap in Israël het zogenaamde Sigd-feest. Deze dag werd door Israël als officiële feestdag erkend en wordt elk jaar op de 29e van de maand Cheshvan gevierd. Deze dag viert de Ethiopische gemeenschap het feit dat ze bij Israël horen en verplichtingen aan de staat Israël hebben. Een mooi gebaar.

Nu wens ik u een prettig en prachtig weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.