Hamas herhaalt: Wij zullen Israël nooit erkennen

donderdag 16 november 2017 |  Redactie Israel Today
Een woordvoerder van Hamas heeft woensdag nog eens herhaald, dat de terreurgroep die de Gazastrook regeert, het bestaansrecht van Israël nooit zal erkennen, wat echter wel een vaste voorwaarde voor vrede is.

Hamas-woordvoerder Sami Abu Zuhri (Archieffoto: Rahim Khatib/Flash90)

De woordvoerder, Sami Abu Zuhri, zei dat Hamas trouw zal blijven aan zijn principes en voor de uitvoering van nationale verzoening zal werken, en het Palestijnse volk zal verenigen achter de Palestijnse kwestie, Jeruzalem, het verzet en de gevangenen, tot de laatste centimeter van het land zal zijn bevrijd. Hij sprak tijdens de openingszitting van de 26e Internationale Conferentie van de Vereniging van Islamitische Organisaties (ESAM) in Istanboel.

Abu Zuhri pochte dat Hamas erin is geslaagd om het beperkte 'verzet' (een aanduiding voor anti-Israëlisch geweld) om te vormen tot een volkscultuur, die een 'bron van trots' is. 'Daarom zijn degenen die zeggen dat ze het verzet willen stoppen en zich willen ontdoen van de wapens van het verzet (van de organisaties) krankzinnig, omdat deze dromen niet zullen uitkomen zolang het verzet sterk en doelmatig is,' zo voegde hij eraan toe.

Deze commentaren hebben betrekking op de onlangs ondertekende verzoenings­overeenkomst tussen Hamas en zijn langjarige rivaal Fatach, die wordt geleid door de voorzitter van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas.

Sommigen in het Westen hebben de inspanningen om Hamas te herenigen met de Palestijnse Autoriteit toegejuicht als een stap die de terreurorganisatie zou matigen. Het is duidelijk dat deze visie niets anders is dan wensdenken.

Kort na de ondertekening van die overeenkomst stuurde Hamas een delegatie op hoog niveau naar Iran, waar zijn vicevoorzitter, Salah Al-Aruri, verklaarde dat zijn organisatie nooit zou instemmen met het verbreken van haar betrekkingen met Iran en de gewapende strijd tegen 'het zionistische regime' nooit zou opgeven.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.