Steeds meer vrouwelijke soldaten in gevechtseenheden

donderdag 16 november 2017 |  Redactie Israel Today
Steeds meer dienstplichtige meisjes willen dienen in een gevechtseenheid. Dit jaar zijn er maar liefst 2700 vrouwelijke soldaten aangeworven in gemengde gevechtseenheden, 15 procent meer dan vorig jaar en zelfs 500 procent meer dan vijf jaar geleden. Maar niet iedereen is het daarmee eens.

De krant Yediot Achronot meldt vandaag dat het aantal vrouwelijke soldaten dat zich meldt voor dienst in een gevechtseenheid sterk is gestegen. Aan het begin van de maand begon de aanwerving in gevechtseenheden, met een verbazingwekkend groot aantal meisjes die als gevechtssoldate in het leger willen dienen. Het toenemende aantal wordt door het Israëlische leger verklaard door het feit dat het leger de meisjes tegemoetkomt bij de eisen die de dienstplicht in een gevechtseenheid eist. Zo hoeven de meisjes tijdens de testen de beruchte klimmuur niet meer te halen, die een van de belangrijkste redenen was waarom de meisjes niet aan de eisen voldeden. De vrouwelijke soldaten kregen ook wat verlichting in de basisopleiding. Tegenwoordig hoeft men geen zes magazijnen voor het geweer meer mee te dragen, maar slechts vier.

Terwijl het Israëlische leger de vrouwelijke soldaten tegemoet komt, stelt het Amerikaanse leger gelijke eisen aan alle mannelijke en vrouwelijke soldaten. Daarom werd het besluit tot versoepeling in het Israëlische leger niet door iedereen positief onthaald.

'Als je er met vier magazijnen in een gevecht niet uitkomt, waar er ook andere mannelijke en vrouwelijke soldaten zijn, dan is het gevecht toch al besloten,' zei brigadegeneraal Mordechai Cahana, die tot verlichtingen voor de strijdsters had besloten. Vier magazijnen zijn absoluut voldoende, zei hij.

De motivatie van de jonge vechters was zeer hoog, bevestigde het rekruteringsbureau in Tel Aviv. De nieuwe strijdsters zullen aan een van de vier gemengde gevechtstroepen van het Israëlische leger worden toegewezen. De verhouding tussen vrouwelijke en mannelijke soldaten is 60 tegen 40 procent, in het voordeel van de mannen, maar dit zal in de toekomst veranderen. Er werd ook gezegd dat er niet meer vrouwelijke dan mannelijke soldaten uit de gevechtseenheden worden weggestuurd, dus de veronderstelling dat meisjes kwetsbaarder zouden zijn en daarom de dienst niet volhouden, was verkeerd.

Maar niet iedereen is tevreden. De organisatie 'Achim laNeshek' (Wapenbroeders) is tegen de deelname van vrouwelijke soldaten aan gevechtseenheden. Dit zou het gevechtsmoreel van het leger schaden, en de kans op letsel voor vrouwen is veel groter. Bovendien werd bekritiseerd dat de strijdsters en strijders vaak dezelfde accommodatie zouden delen. De organisatie is een campagne gestart waarin ze voor scholen informatie­brochures onder meisjes verspreiden om hen van een dienst als strijdsters te weerhouden.

Het Israëlische leger verklaarde, dat het letselpercentage onder vrouwelijke soldaten slechts 26 procent zou bedragen, net als bij de mannelijke soldaten. Het leger probeert de integratie van vrouwelijke soldaten in gevechtseenheden te bevorderen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.