Groeten uit Israël: Droogte maakt boeren wanhopig

donderdag 16 november 2017 |  Dov Eilon

Goede morgen, beste lezers,

Als het weer zo blijft als de afgelopen dagen, zullen we wel weer gauw onze zomerspullen moeten opzoeken, die we inmiddels diep achterin de kast hebben weggestopt. Idiote zomer, oh, ik bedoel natuurlijk winter. Overal zon, temperaturen van rond de 28 graden in Tel Aviv, 30 graden in Eilat, een complete zomer in november. Morgen zou het dan nog wat warmer worden.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot gedeeltelijk bewolkt, met een lichte temperatuurstijging. Verder voor de tijd van het jaar te warm en te droog. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 30 graden, aan de Dode Zee 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,30 meter onder de zeespiegel.

Voor de echt talloze toeristen, die ik elke dag door de stad zie lopen, kan het geen beter weer zijn. Israël, het land van de eeuwige zon, zou momenteel een passende reclameslogan zijn. Maar wat voor de toeristen paradijs­achtig is, wordt voor de Israëlische landbouwers langzamerhand een nachtmerrie. In de media probeert men nog te kalmeren, een warme november zou geen zeldzaamheid zijn, niets bijzonders. Maar de landbouwers hebben water nodig, en dat hebben ze nu nodig.

De voorpagina’s van de kranten van vandaag. Wat is er vandaag in het nieuws? Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

De krant Ma'ariv schrijft over de vroegere premier Ehud Barak. Hij is van mening dat hij de meest geschikte persoon is om het land te besturen. Het is overigens niet voor het eerst dat hij een mogelijke terugkeer in de politiek suggereert. Maar tot nog toe was het altijd bij toespelingen gebleven. Gisteren zei hij in een tv-interview dat hij zelfs geschikter zou zijn dan Netanyahu om het land te besturen.
In een andere koptekst wordt minister van Defensie Lieberman geciteerd, hij zou niet willen toelaten dat Syrië zich ontwikkelt tot een voorpost tegen Israël. Dat zei hij naar aanleiding van het Russische akkoord voor een Iraanse aanwezigheid in Syrië.
Dan is er nog een bericht over het gevaar van drones. Israël zou niet voldoende zijn voorbereid op de bedreiging door drones, zei de staatscontroleur.

De krant Jediot Achronot ziet deze dag heel anders en heeft totaal andere koppen. Daar gaat het over de publicatie van de notulen van de regering­vergade­ringen van 50 jaar geleden, na de Zesdaagse Oorlog. Na 50 jaar mogen documenten namelijk openbaar toegankelijk worden gemaakt. Nu kan men een interessante kijk krijgen op wat er destijds in de zittingen werd gezegd. 'Zo plande het kabinet van 1967 het nieuwe land,' luidt de kop. Interessant.
Vervolgens gaat een andere kop over het toegenomen aantal vrouwelijke militairen die voor dienst in de gevechtstroepen hebben gekozen. In totaal zijn er dit jaar 2700 strijdsters gerekruteerd, 15% meer dan vorig jaar, en 500% meer dan vijf jaar geleden. Enorm.
Onderaan de pagina staat een foto van de vernietigde woning van de terrorist van Har Adar, die woensdagavond werd opgeblazen.

De gratis krant Israel Hayom bericht ook over het interview met Ehud Barak, waarin hij zei dat hij het land beter zou besturen dan Netanyahu. Nou, zou hij dat ditmaal serieus bedoelen?
Dan is er een bericht over de benoeming van een nieuwe militaire adviseur voor de premier. Er waren daarover veel geruchten, en nu wordt gezegd dat de door velen verwachte kandidaat voor de post deze toch niet krijgt. Dat werd hem door de Chef van de Generale Staf, Gabi Eisenkot, gezegd. Zou dat komen doordat hij nauw betrokken is bij Naftali Bennett van Het Joodse Huis, zoals de krant meldt?
Dan is er nog een bericht over het risico van drones, zoals ook de krant Ma'ariv meldde.
Linksonder dan nog een foto van Meshi Zahav, de chef van de reddingsdienst Ichud Hatzala, die tijdens een verblijf in Zuid-Afrika in een onaangename situatie met een leeuw geraakte toen deze hem besprong. Gelukkig is er verder niets gebeurd. Ichud Hatzala had in Zuid-Afrika aan een oefening deelgenomen en bestaat voornamelijk uit religieuze en orthodoxe Joden en werd gedurende de Tweede Intifada opgericht. Zij waren na aanslagen altijd als eerste ter plaatse.

Het decembernummer van ons blad Israel Today Magazine is gisteren naar de drukker gestuurd, zodat onze abonnees binnenkort weer post in hun brievenbus krijgen. Als u nu zin hebt in een abonnement op het blad, dan kunt u hier meer lezen over de mogelijkheden van een abonnement en een abonnement naar uw keuze bestellen. Op dit moment geven we 40% korting op het digitale abonnement. Voor € 20,99 kunt u een jaar lang het blad lezen en krijgt u bovendien nog de nieuwe Joods-christelijke kalender voor 2018, die we net klaar hebben. Vergeeft u me alstublieft deze reclame. Maar omdat ik meewerk aan de voorbereiding van het blad, veroorloof ik me dit. We hebben weer interessante artikelen op veel gebieden samengesteld.

Nu wens ik u een prettige en rustige donderdag. Het is alweer bijna weekeinde. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.