Groeten uit Israël: Het is hier in Israël nooit saai

woensdag 15 november 2017 |  Dov Eilon

Goedemorgen, beste lezers,

Deze november is echt een rare maand. Hij schijnt vergeten te zijn dat zelfs de herfst al gauw afloopt en dat de winter dan weer voor de deur staat. Het is hier heel zomers. In Jeruzalem wordt vandaag tenminste 23 graden gehaald, en in Modi’in zou de thermometer zelfs tot 27 graden oplopen. De boeren beginnen vertwijfeld te raken. Zij hebben de regen nodig, maar die lijkt zich voorlopig nog steeds te verstoppen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, zonder veel verandering van de temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 26 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,30 meter onder de zeespiegel.

De voorpagina’s van vandaag: Van links naar rechts: Ma'ariv, Yediot Achronot, Israel Hayom

En nu een blik op de voorpagina’s van de kranten van vandaag. Waar wordt vandaag over gepraat in Israël?
Ma'ariv meldt dat Rusland akkoord gaat met de Iraanse aanwezigheid in Syrië. Zolang de Syrische regering het ermee eens is, beschouwt Rusland het als legitiem dat Iran in Syrië aanwezig is, uiteraard zeer tegen de zin van Israël, dat zijn eigen belangen zal verdedigen, aldus de krant. Het zal interessant zijn om te zien welk effect dit heeft op de verder goede relaties tussen Rusland en Israël.
Verder bericht de krant op zijn titelpagina over een nieuw verhoor van premier Netanyahu inzake 'dossier 1000', volgens welke het echtpaar Netanyahu geschenken en voordelen gekregen zou hebben. Het gaat hier om het inmiddels zesde verhoor waarvoor Netanyahu tijd moet vrijmaken en waar hij weer alles ontkent.
Dan is er nog een foto van onze president Rivlin en de succesvolle Hollywood-actrice Gal Gadot. Rivlin bevindt zich momenteel in Los Angeles (zie artikel).

De krant Yediot Achronot houdt zich bezig met vrouwen op de werkplek. Zij zouden niet alleen seksueel lastiggevallen worden, maar ook nog steeds aanzienlijk minder verdienen dan een man in een vergelijkbare positie. Het salarisverschil zou inmiddels weer groter zijn geworden. Een vrouw zou slechts 66% van het salaris van een man verdienen. Dat is een echt probleem, en het is niet te begrijpen.
Verder schrijft de krant over de situatie van de mensen in Haifa waarvan de huizen precies een jaar geleden zijn tijdens de grote bosbranden die in het hele land woedden, zijn beschadigd of verwoest. Een jaar na de brand, aldus de kop. Interessant.
Natuurlijk wordt ook de onenigheid met Rusland over de Iraanse aanwezigheid in Syrië niet genegerd.
Daarbij komen dan nog vooraankondigingen voor de weekenduitgave van de krant.

En dan hebben we nog de krant Israel Hayom, die door een vriend van Netanyahu is opgericht en die gratis onder de lezers wordt uitgedeeld. Daarom geldt hij als de meest gelezen krant van het land. Behalve het bericht over het Russische akkoord inzake de Iraanse aanwezigheid in Syrië, bericht de krant over de toestand in Soedan. Speciaal daarvoor hebben ze hun correspondent naar Afrika gestuurd. 'Nieuwe wind uit Soedan,' aldus de kop. Soedan geldt als een van de meest extreem islamitische landen, maar desondanks heeft de correspondent ook andere stemmen gehoord. 'Israël heeft ons geholpen om van de sancties te worden bevrijd,' zou men daar hebben gezegd.
Dan is er nog een bericht over de huishoudelijke hulp van de Netanyahu’s, die een aanklacht tegen Sarah Netanyahu had ingediend wegens de slechte behandeling en de beledigende woorden die tegen haar gezegd zouden zijn. Nu wordt er getwijfeld aan de geloofwaardigheid van de klaagster. We zullen wel zien hoe het verder gaat.

Zoals u ziet, het is nooit saai hier bij ons in Israël, zeker als je buren hebt zoals Hamas en Islamitische Jihad in de Gazastrook. Om op hun verrassingen voorbereid te zijn, staan in centraal Israël batterijen van Iron Dome anti-raketsysteem opgesteld, zoals op de hoofdfoto te zien is.
En nu wens ik u een prachtige en prettige woensdag. Alles wat er verder nog gebeurt in Israël, kunt u later lezen in onze nieuwsberichten. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.